maar dat hebben ze dus mooie mis gehad.
me dochter is al met een afwijking geboren in de rug en op zicht is dat iets wat wel vaker kan gebeuren. bij haar is door een ongelukkige val er nu een ernstig ruggenprobleem ontstaan.
scoliose oftewel een kromme rug is de wervelkolom die naar een kant afwijkt, of zo als bij haar niet op één plek maar op twee, een dubbele scoliose.
door de val doen haar ribben nu ook nog eens moeilijk, voor haar gevoel lijkt het of die naar buiten worden geduwd,door de huid heen, er is inderdaad ook duidelijk zichtbaar blauwe plekken te zien.
scoliose,als dit naar een kant op gaat noemen ze dat een c vorming. als dit naar twee kanten groeit noemen ze dat een s vorming.
bij sommige is de wervelkolom nog gedraaid waar door een bolling ontstaat op borsthoogte, een bochel. dit is bij haar niet het geval.
scoliose kan dus al bij de geboorte aanwezig zijn, met noemt dat een congenitale scoliose.
maar vaker ontstaat de aan doening tijdens de groei.vaak zo voor een kind de pubertijd in gaat.
door veroudering kan scoliose ook ontstaan, waarom weet men niet goed. de oorzaken zijn te verschillend, het kan te maken hebben met de botten, de zenuwen of het bindweefsel.
bij me dochter is het dus aangeboren en door de groei ondervind ze nu problemen die mede zijn aangewakkerd door de ongelukkige val en omdat ze al met groeiproblemen te maken heeft maakt dit het er niet makkelijker op.
hoe eerder het wordt ontdekt hoe beter de behandeling kan zijn. het doel van de behandeling is dat de wervelkolom niet verder gaat afbuigen. de behandeling bij kinderen kan wel heel lang duren, tot dat ze uit gegroeid zijn, je blijft tot die tijd onder controle bij een orthopeed of fysiotherapeut.
via een fysiotherapeut kan je verschillende vormen van oefeningen krijgen, doel is dat de pijn verminderd en er een verbetering van de beweging van de rug komt.
alle therapie vormen zijn bedoelt om zo goed mogelijk te leven met een scoliose.
bij me dochter gaan we eerst nu proberen of therapie gaat helpen mocht dit niet het geval zijn kan ze als nog doorverwezen worden naar een orthopeed.
dit is een gespecialiseerde arts die eventueel je een brace of gipskorset kan laten dragen om de boel onder controle te houden en misschien de staan te verbeteren.
er naast zal je oefentherapie houden om je spieren sterk te houden.
mocht dit allemaal niet gaan helpen dan is het laatste wat ze kunnen doen een operatie.
kinderen worden sneller geopereerd als volwassenen. bij kinderen is de boel nog soepel dus herstellen ook sneller. bij een volwassen is de boel al wat stijfjes en herstelt ook langzamer.
bij een operatie word de rug door een orthopedisch chirurg vast gezet met behulp van metalen pinnen waardoor verder kromgroei kan worden voorkomen.
dit laatste hoop me dochter niet te krijgen en eerlijk ik zelf hoop het ook.
momenteel is me dochter thuis, via een i-pad kan ze gelukkig redelijk school bij houden maar ze mist toch een hoop. de drukke gangen zijn geen optie voor haar en de rugtas is te zwaar voor de rug om te dragen. ze heeft pijn medicatie maar die lijken niet echt goed te werken ondanks dat ze best zwaar zijn voor een 14 jarige puber. de pijn die ze voelt is eigenlijk continu. bepaalde houdingen mag ze weer niet aan nemen en soms zijn het nu juist die houdingen die het beste zitten of liggen.
soms dan lopen de tranen over haar gezicht, dat doet mij ook pijn en ik kan er niks aan doen. je voelt je dan machteloos.
morgen heeft ze de eerste fysiotherapie, ik kan alleen maar hopen dat het gaat werken. ja, ze zal best meer pijn gaan voelen de eerste keren maar als er dan verbetering komt is het dat ook wel weer waard heeft ze zelf gezegd. je zou zo graag iets willen doen maar je kan niks, hopen dat ze hier snel door heen komt.
vannacht lag ze een tijdje te huilen van de pijn, dat doet mij ook pijn, ik kan nog niks doen ook, je voelt je machteloos.
ik sta redelijk sterk in me schoenen maar dit zijn van die momenten dat ik wou dat iemand een arm rond me sloeg en met een stevige knuffel zei: komt allemaal wel goed, schatje!
tot het volgende blog .....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten