donderdag 25 augustus 2022

Nederland: armste hard getroffen door inflatie

Nederland staat er weer eens slecht op de kaart als het gaat om de welvaartsverdeling. 
de zwakste schouders moeten volgens het kabinet de zwaarste lasten dragen nu de inflatie boven de 10 procent uitkomt.
het IMF (Internationaal Monetair Fond) heeft uitgerekend wat de gevolgen van de hogere energiekosten zijn voor de twintig procent laagste inkomens vergeleken met de twintig procent hoogste inkomens in 25 Europese landen.


de kosten van levensonderhoud stijgen overal en in bijna alle landen krijgen de lage inkomens procentueel de grootste klap te verwerken. 
verrassend is dat Bulgarije het enige land is waar de rijken de portemonnee steviger moeten trekken.
Nederland bungelt onderaan met een schrikwekkende 13 procent stijging van de kosten voor levensonderhoud voor de laagste inkomens vergeleken met minder dan 10 procent stijging voor de hoogste inkomens. 
alleen Groot-Brittannië en Estland staan er nog slechter op.
als we ons land vergelijken met landen als Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en de Scandinavische landen valt eens te meer op hoe triest het is gesteld met de aanpak van de energiecrisis in Nederland.

B.Heijne plaatste de grafiek van het IMF op Twitter


en intussen zitten wij in Nederland opgescheept met een minister-president die van mening is dat het niet anders kan.
de coalitie praat de komende weken over een koopkrachtpakket. maar de maatregelen waartoe wordt besloten, zullen pas op zijn vroegst vanaf 1 januari ingaan, aldus Rutte.
al sinds het voorjaar waarschuwt het kabinet weinig middelen te hebben om nog dit jaar iets te doen aan de slechte koopkracht. 
ze sluiten het niet helemaal uit, maar het is toch zo dat we vooral kijken naar 2023 heeft Rutte gezegt in zijn eerste persconferentie na de zomerperiode. 
hij benadrukt dat het kabinet al 7 miljard euro heeft uitgetrokken voor dit jaar, waaronder 1300 euro aan steun voor de armste huishoudens. (800 euro hebben de meeste al gehad maar ze hebben nog eens recht op 500 euro extra. houd dat dus even in de gaten!) maar een groot deel van die groep dreigt toch nog dit jaar in de problemen te komen. 
een op de tien kinderen belandt volgens het CPB in armoede. de koopkracht gaat gemiddeld met 6,8 procent achteruit dit jaar. dat zijn unieke en dramatische cijfers aldus het CPB.
ook in 2023 kan het kabinet de pijn niet helemaal wegnemen, maar de effecten van de hoge prijzen op zijn hoogst iets verzachten.

dit overzicht vond ik ook nog. 
Pieter Omtzigt heeft in de Tweede Kamer al om opheldering gevraagd hoe het kan dat we in Nederland bijna 3.00 euro betalen per kuub terwijl ze in België rond de 1.60 euro voor een kuub betalen. 
hoe het ook verder zal gaan, het komt er al met al kort op neer dat het Nederlandse volk door de vele leugens en valse beloftes niet meer gelooft of vertouwen heeft in het huidige kabinet. 
ik zelf merk inmiddels ook dat de kosten op mijn dagelijkse boodschappen hoger zijn en dan wil ik het nog niet hebben over wat ik nu per maand aan kosten mag betalen voor gas en elektrischiteit, want die zijn bijna net zo hoog als de kosten voor je boodschappen per maand. 
het is voor bijna iedereen proberen het hoofd boven water te houden, probeer te blijven zwemmen en hoop worden ze in Den Haag wakker en vinden ze een reddingboei voor het volk. 

hier nog een de link voor meer info over de energietoeslag. 


tot het volgende blog ... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...