zondag 25 juni 2017

suikerfeest

vandaag is het 25 juni en is de dag dat het Suikerfeest wordt gevierd.
het Suikerfeest duurt officieel drie dagen.

het Suikerfeest is een Islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. het Arabische id-oel-fitr betekent "feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)".
de naam Suikerfeest is afkomstig uit het Turks, waar het Şeker Bayramı genoemd wordt. 
in het Turks gebruikt men soms ook de benaming Ramadanfeest (Ramazan Bayramı), omdat de term 'suikerfeest' te veel de nadruk zou leggen op de zoete spijzen die tijdens het feest veel gegeten worden. 
Arabische moslims gebruiken de term Kleine Feest voor het feest in relatie met het offerfeest dat ook wel het Grote Feest wordt genoemd. 
de term Suikerfeest in zowel België als Nederland de meest gebruikt voor het feest aan het einde van de ramadanperiode.
het einde van de ramadan na 29 of 30 dagen betekent het begin van het Suikerfeest. 
dit is afhankelijk van de zichtbaarheid van de jonge maansikkel, direct na de astronomische nieuwe maan


de eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken mannen en vrouwen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed voor deze feestdag. Iedereen gaat mee.
de rest van de dag gaat men zo mogelijk bij familie op bezoek. 
ter gelegenheid van het Suikerfeest worden zoete gerechten en lekkernijen zoals lokum gegeten en geeft men elkaar en de armen cadeautjes. 
veel vrouwen versieren hun handen met henna
zowel de mannen als de vrouwen trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra netjes gemaakt voor deze feestdag.
de mensen naar de ontmoetingsplaats, een moskee of een zaal, en in warme landen een stuk open terrein, om daar naar de preek van de imam te luisteren, waarmee de Ramadan echt afgesloten wordt. 
ook de vrouwen en kinderen zijn daarbij meestal aanwezig, zoals de profeet heeft aanbevolen. 
dan omhelzen de mensen elkaar, en vergeven zij elkaar eventuele fouten uit het afgelopen jaar. ze wensen elkaar een gezegend feest.
ook is er vaak één dag verschil tussen de soennieten en sjiieten, waarbij de sjiieten meestal een dag later beginnen met het Suikerfeest.
Turken (doorgaans Hanafieten) gaan daarbij vaak uit van berekeningen.
Marokkanen (doorgaans Malikieten) in Nederland gaan doorgaans uit van het moment dat in Saoedi-Arabië daadwerkelijk de maansikkel na de nieuwe maan gezien werd.

het Suikerfeest wordt meestal niet door alle moslims op hetzelfde moment gevierd. concreet voor België en Nederland betekent dit dat de twee grootste groepen moslims, Marokkanen en Turken, het feest niet altijd tegelijkertijd laten beginnen. 
dit komt doordat zij meestal vasthouden aan de methode van het land van oorspronkelijke herkomst, die qua madhhab van elkaar verschillen. 
wel zien alle madhabbs het moment waarop de nieuwe maan te zien is als einde van de ramadan.

hoewel het Suikerfeest altijd op dezelfde dag is in de Islamitische kalender, 1 shawwal, is de datum op de gregoriaanse kalender elk jaar anders. 
dit komt doordat de Islamitische kalender een maankalender is en de gregoriaanse kalender een zonnekalender. daarnaast kunnen er verschillen zijn tussen verschillende landen en/of bevolkingsgroepen. 

Nancy Dickmann heft een serie boeken geschreven, "Wereld vol feesten".
op een leuke manier kunnen je kennis maken met de feesten en hun gebruiken die erbij horen van over de hele wereld, alles op eenvoudige wijze geschreven en met mooie foto's aangevuld.
in het boek Ramadan en Suikerfeest kun je lezen wat er tijdens de ramadan gebeurt en waarom het Suikerfeest word gevierd.
hoewel dit misschien kinderen boeken zijn, denk ik dat deze boeken voor iedereen toegankelijk zijn die meer wil weten over de culturen van andere landen of geloof.





tot het volgende blog .....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...