donderdag 1 juni 2017

op letten als je een tatoeage laat zetten!

Nederland telt inmiddels bijna 1.200 tattooshops; bijna een verdrievoudiging ten opzichte van acht jaar geleden. ook piercings blijven het goed doen. waar moet je op moet letten als je een lichaamsversiering overweegt.


in Nederland houden verschillende instanties toezicht op veilig tatoeëren en piercen. 
de GGD verstrekt, als een shop aan de gestelde eisen voldoet, na een inspectie op een vergunning.
de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert (onaangekondigd) inspecties uit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt de normen op.
een vergunning is drie jaar geldig en wordt afgegeven namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

het komt regelmatig voor dat een shop een "korte verbeterlijst" krijgt voor een vergunning wordt verleend,  zo'n 50 procent van de gevallen. 
een lange verbeterlijst komt vaak voor bij nieuwe zaken met tatoeëerders die voor het eerst voor zichzelf beginnen. 
zij zijn niet altijd goed op de hoogte van de regels.
de regels worden opgesteld door het RIVM.  
een speciale commissie houdt zich bezig met het opstellen van Europese richtlijnen voor het veilig laten zetten van tatoeages.
de belangrijkste risico's bij het zetten van tatoeages in Nederland goed zijn afgedekt. 
er zijn geen signalen dat tatoeages in Nederland een belangrijke rol spelen bij de verspreiding van hepatitis B, C of hiv.
aandoening die kunnen voorkomen na het zetten van een tatoeage.
toch is er ruimte voor verbetering, sommige materialen, zoals het cupje waaruit de inkt wordt gehaald, zijn tegenwoordig steriele varianten beschikbaar. en dat geldt ook voor bepaalde instrumenten.

hoewel instanties de boel nauw in de gaten houden, zijn er ook een aantal zaken die de consument zelf kan doen ter voorbereiding op een tatoeage of piercing.
een shop mag dan een vergunning hebben, het is altijd verstandig om met je eigen ogen even rond te kijken en je verstand te gebruiken. 
kijk of je geen rare dingen opvallen.
controleer of naalden vers uit de verpakking worden gehaald, of er schone handschoenen worden gebruikt en of degene die jou helpt eerst zijn handen wast.
vraag in de studio wat er precies gaat gebeuren en welke risico's je eventueel loopt vóór je je tatoeage of piercing laat zetten. 
als ze daar in de studio niet voldoende de tijd voor nemen, kun je daar je vraagtekens bij zetten.
volgens de experts ontstaan het grootste risico op infecties, zowel bij tatoeages als bij piercings, pas op het moment dat je de studio verlaten hebt. 
de nazorginstructies worden lang niet altijd goed nageleefd.
jonge meisjes die net een navelpiercing hebben laten zetten, willen dat graag laten zien en gaan misschien al de sauna of het zwembad in terwijl de wond nog niet geheeld is.
het geven van nazorginstructies is verplicht.  dat kan op papier maar ook via de website.
je kunt een tatoeage vergelijken met een open wond en die is gevoelig voor infecties.
naast dat je er ziek van kunt worden, kan het ook nog eens je tatoeage verpesten.
in steden gaat dat meestal wel goed, want daar heb je veel shops, maar soms zie je dat in de provincie wat minder expertise is op dat gebied. 
houd dat zelf dus goed in de gaten..

het aantal illegale thuistattoeëerders, die dus zonder vergunning werken, is de afgelopen jaren is toegenomen. "
als consument moet je zelf verantwoordelijkheid nemen. je neemt namelijk absoluut een risico als je je door zo iemand laat behandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...