donderdag 20 oktober 2016

bij toeval gevonden

we kennen deze plekken allemaal wel en sommig zijn er geweest en andere nog niet.
deze hebben allemaal, buiten dat het toeristische trekpleisters zijn nog een overeenkomst: ze zijn bij toeval ondekt!

PETRA, JORDANIË
de stad is meer dan 2000 jaar verborgen gebleven, totdat  in 1812 deze werd ontdekt door de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt.
onderzoekers denken dat Petra rond 300 v. Chr. is gesticht als de hoofdstad van de Arabische Nabateeërs. tegenwoordig is het de belangrijkste toeristische trekpleister van Jordanië. de stad staat bekend om de uit rotsen gehouwen architectuur en het waterleidingsysteem.

TERRACOTTALEGER, CHINA

de naam zegt al genoeg, dit is een collectie van terracotta sculpturen die het leger van China's eerste keizer Qin Shi Huang voorstellen, die in 221 v. Chr. China verenigde. het terracottaleger beschermt de keizer, die in 210 of 209 v. Chr. werd bergraven, in het hiernamaals. het leger bleef ongeveer 2000 jaar verborgen, totdat het bij toeval werd ontdekt door lokale boeren in het Lintong District, Xi'an, Shaanxi.
het leger bestaat uit 8000 soldaten, 130 strijdwagens met 520 paarden en 150 cavalerie paarden, echt enorm groot.
het leger is vandaag de dag een belangrijke toeristische trekpleister

TIKAL, GUATEMALA
Tikal is een van de grootste archeologische opgravingen ter wereld, en de grootst bekende stad van de Maya beschaving.
Tikal was een van de meest machtige koninkrijken van de antieke Maya.  Tikal was rond 300 n. Chr. een van de belangrijkste steden in de Maya regio, waar vanuit een groot gebied werd geregeerd.
wetenschappers denken dat de stad rond 950 n. Chr. werd verlaten.  in de jaren '80 begonnen archeologen met hun onderzoek naar de stad.

POMPEÏ, ITALIË

Pompeï was een bloeiende Romeinse stad nabij het moderne Napels, maar dat kwam tot een abrupt einde toen de vulkaan Vesuvius in 79 n. Chr. uitbarstte en de stad compleet vernietigde. de stromende lava legde een laag as van vier tot zes meter over de stad. wetenschappers denken dat de stad rond de zevende of zesde eeuw v. Chr. werd gebouwd door de Osci van Camapania. toen de stad werd vernietigd woonden er rond de 11.000 mensen. 
de stad bleef meer dan 1500 jaar verborgen, en werd in 1599 herontdekt toen arbeiders er een ondergronds kanaal wilden bouwen. Domenico Fontana, de architect van het project, schonk niet veel aandacht aan de ontdekking en instrueerde de arbeiders om de gevonden muren weer te begraven. Pompeï zag uiteindelijk weer daglicht toen de Spaanse ingenieur Roque Joaquín de Alcubierre in 1748 op de plek stuitte. de ontdekkingen waren verbazingwekkend: de dikke laag as had de lichamen van de bewoners geconserveerd in hun laatste houding voordat ze bedolven werden onder de lava. ook werden er veel artefacten en prachtige fresco's gevonden. 

de wereld kent nog meer van die bij toeval ontdekte gebieden.
- Machu Picchu, Peru  
- Angkor Wat, Cambodja  
- Abu Simbel Tempels, Egypte 
maar er zijn ook bijzonder stukken gevonden die we in musea's kunnen bewonderen. 
de dode zee-rollen, Qumran Grot, Israël, deze kun je tegenwoordig zien in het Israëlisch Museum in Jeruzalem. 
de steen van Rosetta, Egypte, de steen werd in juli 1799 ontdekt door de Franse soldaat Pierre-François Bouchard, die bij het leger van Napoleon Bonaparte hoorde. nadat de Franse troepen in 1801 door de Britten werden verslagen in Egypte, kwam de steen in bezit van de Britten, en vandaag de dag is het nog steeds te zien in het British Museum in Londen.
de wereld kent zo veel mooie wonderen aan kunstschatten, er is zo veel te ontdekken en te zien. zouden wij dit ooit allemaal in onze prille mensen leven kunnen zien?

(bron: msn.nl)

tot het volgende blog










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...