Maar echt vrouwen die hun ervaringen delen heb ik weinig over kunnen vinden.
Ik snap wel dat niet iedere vrouw zich prettig voelt bij dit soort onderwerpen om openlijke te bespreken, maar ik wil dit wel doe.
De overgang bestaat uit een aantal fases: premenopauze, perimenopauze, menopauze en postmenopauze.
In 2013 is bij mij de ellende begonnen en inmiddels zit ik nu een beetje tussen de laatste twee fases in en dat is alles behalve prettig.
Ik neem jullie in stappen van 2013 tot aan het heden terug. Niemand hoeft zich te schamen voor de overgang, het is een hele natuurlijke stap die elke vrouw door zal gaan, ooit!
En iedereen beleeft die ook anders, maar dit is mijn ervaring hoe ik de overgang beleef!
Wat is de perimenopauze?
De perimenopauze is een periode in de overgang, waarbij de vrouw van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode overgaat. Peri betekent rondom. De perimenopauze vindt dan ook plaats rondom de menopauze.
Met de menopauze wordt de laatste menstruatie van de vrouw bedoeld. Zodra een vrouw de menopauze nadert, komt ze in de perimenopauze. Deze fase kan enkele jaren duren.
De perimenopauze is de periode voor de menopauze waarin de menstruatie verandert, tot een jaar na de laatste menstruatie wanneer de officiële menopauze wordt vastgesteld.
In de perimenopauze neemt de vruchtbaarheid sterk af. Het lichaam produceert steeds minder eicellen, wat gepaard gaat met een verandering in de hormonen oestrogeen en progesteron. Ook het aantal eisprongen neemt af. Hormoonschommelingen leiden tot typische overgangsklachten.
Klachten in de perimenopauze
Veel vrouwen krijgen klachten in de perimenopauze. Meestal beginnen de klachten met veranderingen in de menstruatiecyclus. De menstruatie wordt steeds onregelmatiger. De ene keer menstrueer je kort achter elkaar, de andere keer blijft de menstruatie enkele maanden uit. Ook de mate van bloedverlies verandert tijdens de perimenopauze. Zeer heftige menstruaties wisselen af met licht bloedverlies.
Dit gaat door tot de menstruatie definitief stopt.
Tijdens de perimenopauze treden meer klachten op dan alleen een onregelmatigere menstruatie.
Hieronder een aantal voorbeelden van veel voorkomende perimenopauzale klachten.
* Opvliegers of hitte-aanvallen en nachtelijk zweten. Opvliegers zijn misschien wel het bekendste symptoom van de perimenopauze. Tegelijkertijd ervaren veel vrouwen de plotselinge aanvallen als het meest hinderlijk. Een opvlieger duurt gemiddeld drie tot vijf minuten en de hoeveelheid opvliegers varieert van enkele per maand tot een paar per uur.
* Overgewicht. Ook een toename in gewicht hoort bij de hormoonschommelingen die typerend zijn voor de perimenopauze.
* Vaginale droogte en irritatie. Tijdens de perimenopauze daalt de oestrogeenproductie in het lichaam. Hierdoor wordt het slijmvlies van de vagina dunner. Dit leidt tot klachten, zoals vaginale irritatie, droogheid, jeuk en afscheiding. Je bent hierdoor ook gevoeliger voor bacteriële infecties. Veel vrouwen ervaren hierdoor ook problemen met de seksualiteit.
(bron:gezondheidsplein.nl)
2013 tot heden:
Oké, die moodswings waren duidelijk aanwezig.
Van het ene op het andere moment kon ik van vrolijk naar chagrijnig veranderen.
Ik kan me ook nog momenten herinneren dat ik spontaan in janken uitbarsten. Vooral als ik onder de douch stond liet ik die momenten los, niemand die het door had en ook maar iets aan mij ervan kon zien.
En zagen ze het wel, dan deed ik het af als rouwverwerking van zijn vader, dat ging in de beginjaren nog wel maar later werd dat toch iets lastiger.
Rond 2014 kreeg ik ook erg last van buikpijn en die had ik normaal nooit, niet op die manier van hoe ik het toen voelde. Het was echt wel een belemmering in mijn dagelijks leven.
Dus naar de huisarts en die verwees mij weer door naar een gynaecoloog.
Er werd gedacht dat ik een vleesboom in de baarmoeder kon hebben.
Vleesbomen of myomen zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Ik heb dit grotendeels alleen doorlopen, mijn tante en mijn beste vriendin wisten het wel, maar mijn dochter niet. Ik had vrees voor haar reactie en met opa die pas was overleden wilde ik haar niet onnodig ongerust maken.
Gelukkig kwam het zeer positief eruit: geen vleesboom!
Ik heb het toen wel eerlijk aan haar verteld en waarom ik het niet eerder had verteld, ze kon het begrijpen en we waren blij dat dat het niet was.
Wat was het dan?
Een klacht die bij de overgang hoorde, ik had er alleen extreem last van. Vandaar dat de pil weer werd aangeraden, daar had ik geen behoefte aan.
Ik probeerde de boel wel uit te zitten.
En gelukkig werd het ook minder, alleen was ik op dat soort dagen erg kort en grof.
Vaak probeerde ik dan thuis te zijn, meestal had ik op die dagen ook een zware menstruatie. Dus dichtbij huis voelde ook prettiger.
Ik begon toen ook steeds meer opvliegers of hitte-aanvallen te krijgen. En nachtelijk zweten, niet normaal meer. Ik had het gevoel alsof ik liters vocht uitzweten.
Ik droeg altijd wel iets van een hemd of shirt, maar vanaf die tijd echt niet meer.
Wat betreft overgewicht kan ik weinig zeggen, ik heb altijd een maatje meer gehad en voor mijn gevoel leek dat niet extreem meer te zijn dan anders.
Wel merkte ik schommeling van gewicht, de ene maand een pondje meer en de volgende maand was het weer er af. Ik geloofde het wel en deed er verder niks mee.
Vaginale irritatie, droogheid, jeuk en afscheiding, daar had ik ook last van.
Ik ben in die periode ook begonnen om inlegkruisjes te gaan gebruiken. Vond ik iets frisser als alle zooi in je ondergoed.
Je bent hierdoor ook gevoeliger voor bacteriële infecties, daar heb ik geen last van gehad. Maar ik waste dan ook elke dag mijn intieme zone met een washandje.
Klachten bij seks had ik niet, ik had dan ook geen seks. Ik had niet eens een partner.
Dus daar kan ik lekker kort over zijn.
maar dit ging dus zo jaren door, tot nu toe.
Ik zit nu in de fase menopauze, of liever gezegd te wachten tot het moment dat ik kan zeggen, ik heb de menopauze gehad.
Daar de volgende keer weer meer over.
De volgende keer laat even op zich wachten ivm de kerst en jaarwisseling. Dus deel 4 kan je verwachten op 14 januari 2025.
tot het volgende blog …
Geen opmerkingen:
Een reactie posten