Je kunt online genoeg lezen vanuit medische oogpunt wat betreft de overgang. Maar echt vrouwen die hun ervaringen delen heb ik weinig over kunnen vinden.
Ik snap wel dat niet iedere vrouw zich prettig voelt bij dit soort onderwerpen om openlijke te bespreken, maar ik wil dit wel doe.
De overgang bestaat uit een aantal fases: premenopauze, perimenopauze, menopauze en postmenopauze.
In 2013 is bij mij de ellende begonnen en inmiddels zit ik nu een beetje tussen de laatste twee fases in en dat is alles behalve prettig.
Ik neem jullie in stappen van 2013 tot aan het heden terug. Niemand hoeft zich te schamen voor de overgang, het is een hele natuurlijke stap die elke vrouw door zal gaan, ooit!
En iedereen beleeft die ook anders, maar dit is mijn ervaring hoe ik de overgang beleef!
Wat is de premenopauze?
De premenopauze is de periode voorafgaand aan de menopauze, de laatste menstruatie in het leven van een vrouw.
Pre betekent voor, meno verwijst naar het Griekse woord voor maand en pauze betekent ophouden. De premenopauze verwijst dus letterlijk naar de periode voordat de menstruatie definitief stopt.
De meeste vrouwen stoppen met menstrueren rond het vijftigste levensjaar.
De premenopauze begint al jaren eerder en kan zo’n tien jaar duren.
In de loop van het leven maakt het lichaam steeds minder eicellen aan. Om dit te compenseren, wordt er extra veel oestrogeen en follikel-stimulerend hormoon (FSH) aangemaakt dat zorgt voor de rijping van een eicel. Het oestrogeenniveau wisselt en de hoeveelheid progesteron neemt af. Tijdens de premenopauze begint dit proces van hormoonschommelingen. In het begin merk je hier niet altijd iets van.
Pas wanneer je dichter in de buurt van de menopauze komt, zal je menstruatiepatroon veranderen en dat noemen ze de perimenopauze.
Klachten in de premenopauze
Tijdens de premenopauze verandert je hormoonhuishouding.
Hierdoor kun je met verschillende klachten in de premenopauze te maken krijgen. Ook al is je menstruatie nog regelmatig, je hormonen kunnen sterk gaan schommelen door de afname van de eicelproductie in de eierstokken.
Sommige vrouwen merken er niks van, anderen zijn zich wel bewust van de gevolgen van hormoonschommelingen in het lichaam.
Hieronder vind je meer over twee veel voorkomende klachten in de premenopauze: vaginale klachten en mentale problemen.
Vaginale klachten
Een rode, droge, geïrriteerde en/of jeukende huid in en rond de vagina is voor veel vrouwen bekend, zeker voor vrouwen in de premenopauze. Door het dalen van het oestrogeengehalte kun je last krijgen van vaginale klachten.
Dit gaat gepaard met verschillende andere ongemakken, zoals pijn bij het vrijen. Glijmiddel helpt vaak, maar niet voldoende. Gelukkig bestaan er speciale hormoonvrije bevochtigende crèmes die je vagina en schaamstreek verzorgen en soepel houden.
Mentale problemen
Veel vrouwen weten niet dat de overgang mentale veranderingen kan veroorzaken. Door de hormonale disbalans kun je tijdens de premenopauze te maken krijgen met verschillende mentale problemen. Een veelgehoord probleem is moeite met helder nadenken, concentreren en nieuwe informatie opnemen.
Sommige vrouwen zijn sneller geïrriteerd, boos of krijgen te maken met stemmingswisselingen. Daarnaast kan er een gevoel van neerslachtigheid optreden.
(bron: gezondheidsplein.nl)
|
foto: Happyleven.nl |
2013:Ik was toen 40 jaar, ik was hier even niet op voorbereid toen de man zei dat ik in de beginfase van de overgang zat.
Dat ik net 40 jaar was maakte niet uit, het kon dat sommige vrouwen vroeger zijn dan de gemiddelde leeftijd waarop ze de beginfase rekenen.
Nou, lekker dan, en hoe lang gaat dit grapje duren?
De man liet een lach verschijnen en keek me aan: O, dat kan wel 10 jaar zo door gaan.
Wat!! 10 Jaar deze ellende om van een andere maandelijkse ellende af te komen!
Mijn huisarts was geen moeilijk man en kon de humor van mijn reactie wel begrijpen.
Hij deed mij het voorstel om weer aan de pil te beginnen.
Voel je je wel lekker? Ik nog aan de pil. Ik heb absoluut geen behoefte aan die polonaise!
Hij lachte weer, nee, dit was omdat de pil hormonen bevat die kunnen helpen met de balans van hormonen in het lichaam wat stabieler te krijgen zodat je minder last hebt van de klachten.
Veel vrouwen slikken de anticonceptiepil tijdens de overgang. Wat de meeste vrouwen niet weten, is dat de anticonceptiepil een zwaardere dosis hormonen bevat dan hormoontherapie.
Hormoontherapie kan worden ingezet om het oestrogeen- en progesteron tekort aan te vullen.
Ik ben dus daar maar aan begonnen, mag ik wel even erbij zeggen dat ik het belachelijk vindt dat het mij 38 euro kosten voor de eerste 3 maanden, die extra kosten had te maken met mijn zorgverzekering die een instaptarief rekende. Daarna moest bij het hervullen nog eens rond de 12 euro betalen.
Maar goed, ik ben er dus aan begonnen, ik heb dit 6 maanden gedaan, daarna was ik het zat en ben gestopt. De kosten waren het mij niet waard en accepteerden de klachten maar.
Overdag leek het allemaal nog redelijk te gaan, maar 's nachts! … Wat een ellende! Zelfs midden in de winter had ik het bloedheet en zweten enorm.
Dat ging zo'n paar jaar totdat ik overdag merkte dat ik andere klachten kreeg.
Nou ja, klachten, moodswings, niet altijd leuk voor mensen rond je.
Daar de volgende keer meer over.
Tot het volgende blog …