het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. het nadeel van cyberpesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.
digitaal pesten, het cyberpesten, is pesten via de digitale media. dit zijn social media zoals YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, SnapChat, What’s app en chatrooms.
via digitale media kan je heel gemakkelijk dreigende berichten versturen, belastende foto’s of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden.
via de digitale media zijn er oneindig veel mogelijkheden om iemand te pesten zoals: bangalijsten, grooming sexting en indentiteitshack maar er zijn nog weinig manieren om je daartegen te verweren. er zijn een aantal organisaties waar je dit cyberpesten kan melden.
ik heb er een paar op rij voor je gezet:
helpwanted.nl
een website over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren. je kunt dit hier melden. je vindt ook informatie over wat het is, hoe je het kunt voorkomen en wat je kunt doen wanneer het je is overkomen. ook ouders, docenten en andere opvoeders kunnen hier terecht.
meldknop.nl
je ziet gelijk de onderwerpen waar je informatie kunt vinden als je hier komt.
over pesten, seks, misbruik en lastig gevallen worden. word je bijvoorbeeld gepest op Facebook? dan klik je op ‘pesten’. hier kun je kiezen uit verschillende onderwerpen die met pesten te maken hebben. soms kun je met deze informatie je probleem al zelf oplossen! als dat niet lukt, dan helpt Meldknop.nl je verder. je kunt ervoor kiezen om met iemand te praten of een melding te maken van jouw probleem.
vraaghetdepolitie.nl
digitaal pesten is op zich niet strafbaar en mensen moeten er vooral samen proberen uit te komen. als het pesten langdurig aanhoudt en echt te ver gaat, dan kan er wel sprake zijn van een strafbaar feit. daarvan kan je aangifte doen bij een politiebureau bij jou in de buurt. het is belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal meeneemt naar het politiebureau, zoals:
- data en (exacte) tijdstippen
- email- en internetadressen (url)
- gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n)
- prints van chatlogs en mailberichten
- bewaarde sms-berichten
- schermafdrukken (via printscreen of maak een foto)
Als je jonger bent dan 16 jaar, is het verstandig om een volwassene mee naar het bureau te nemen.
(deze site's zijn Nederlands, zoek via google welke site's bij jouw beschikbaar zijn)
online pesten voelt veilig voor de dader omdat niemand het kan zien. dit maakt het voor velen aantrekkelijk om op deze manier te pesten. de dader blijft anoniem en hoeft het slachtoffer niet in de ogen te kijken. het de meest laffe manier van pesten.
de gevolgen van cyberpesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten. je kan je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om van internet te verwijderen.
(bron:www.stoppestennu.nl)
tot het volgende blog .....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten