vrijdag 18 november 2016

rampen uit de Nederlandse geschiedenis

onze Nederlandse geschiedenis kent een paar onvergetelijke rampen, en al is dit misschien een beetje een ongepast blog volgens sommige mensen vind ik persoonlijk dat we er ook niet ons hoofd voor moeten omdraaien.
dit is een selectie van ergste rampen die na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden op Nederlandse bodem.
hoewel er foto's zijn van deze momenten plaats ik deze er niet bij!


WATERSNOODRAMP

in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrok zich in Nederland een gigantische watersnoodramp. deze werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij, waardoor het water in de zuidelijke Noordzee tot gevaarlijke hoogte steeg.
in Nederland vielen er 1836 doden te betreuren, op zee 224 en in België ook nog eens 28. Na de ramp werd de kustverdediging versterkt met de bouw van de stormvloedkeringen, waaronder de Deltawerken.

BIJLMERRAMP

op 4 oktober 1992 boorde zich een Boeing 747-vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. 
het vliegtuig moest vanwege afgebroken motoren een noodlanding maken op Schiphol, maar kon het vliegveld niet meer redden.
43 mensen kwamen bij de Bijlmerramp om het leven, waaronder de 3 bemanningsleden en de enige passagier. ongeveer 100 appartementen werden vernield.

HERCULESRAMP

op 15 juli 1996 kwamen 37 jonge leden van het fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht en 4 Belgische bemanningsleden om het leven toen de C-130 Hercules neerstortte op vliegbasis Eindhoven. 
aanleiding van de crash was een zwerm vogels die in de motoren terechtkwam. 
op 15 juli 2016, precies 20 jaar na de ramp, werd een herdenkingsmonument onthuld bij het stadhuis van Eindhoven.

VUURWERKRAMP ENSCHEDE

op 13 mei 2000 vatte een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks vlam in Enschede. de gehele wijk Roombeek werd daarmee weggevaagd, en 1250 mensen raakten dakloos. 
tonnen aan vuurwerk kwamen bij de brand tot ontploffing. in de centrale bunker ontstond de grootste ontploffing, waarbij 177 ton vuurwerk tegelijkertijd afging. er vielen 23 doden bij de ramp, waarvan 4 brandweermannen, en ongeveer 950 mensen raakten gewond.

CAFÉBRAND VOLENDAM

op nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 brak er in Café De Hemel in Volendam een brand uit, waarbij 14 jonge slachtoffers om het leven kwamen. 241 mensen raakten gewond, van wie 240 ernstig. veel van de slachtoffers lijden nog steeds aan de ernstige gevolgen van de brandwonden.
de oorzaak van de brand waren een paar aangestoken sterretjes die de droge kerstversiering aan het plafond in vlam vatte. de brandende massa viel naar beneden in het overvolle café. er waren te weinig vluchtroutes, waardoor veel mensen niet weg konden komen.

CRASH MH17

op 17 juli 2014 stortte in Oekraïne een Boeing 777 van Malaysia Airlines neer, die op dat moment op weg was van Schiphol naar Kuala Lumpur, Maleisië. aan boord waren 298 mensen, 283 passagiers en 15 bemanningsleden, waarvan 193 mensen de Nederlandse nationaliteit hadden. niemand overleefde de crash.
het vliegtuig werd neergehaald door een Boek-raket vanuit een gebied voor pro-Russische separatisten actief waren. naast de 193 Nederlandse slachtoffers, waren er ook slachtoffers uit Maleisië, Australië, Indonesië, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, de Filipijnen, Canada en Nieuw-Zeeland.

onze geschiedenis kent er nog wel meer.

VLIEGTUIGRAMP TENERIFE: 

op 27 maart 1977,  twee vliegtuigen van het type Boeing 747 op elkaar botsten. maar liefst 583 mensen kwamen om het leven, en maar 61 inzittenden overleefden de ramp.
dit was niet op Nederlandse bodem maar betrof wel Nederlandse slachtoffers.

TREINRAMP BIJ HARMELEN:

op 8 januari 1962 vond bij het Harmelen de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis plaats. twee passagierstreinen botsten op elkaar, waardoor 93 dodelijke slachtoffers en 52 gewonden vielen.

AANSLAG OP KONINGINNEDAG 2009:

op 30 april 2009 reed iemand bewust op een mensenmenigte in die op dat moment naar de voorbij komende koninklijke familie aan het kijken was. 8 mensen vonden de dood. 
deze actie was doelbewust gericht op het Nederlandse koningshuis.
en dit zijn nog maar een paar van de vele die onze geschiedenis kent.
dit was misschien niet een van de leukste blogs maar zeker gebeurtenissen waar tot op de dag van vandaag nog over gesproken wordt en sporen van verdriet heeft achter gelaten. 
sommige van deze rampen hebben zelf een monument gekregen ter na gedachtenis aan de slachtoffers.

tot het volgende blog .... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten