donderdag 19 mei 2016

spookschepen

ik had het beloofd en bij deze kom ik het na, hier volgen nog een paar andere spookschepen.
in een blog van vorige week had ik het al over het schip aan de kust van Liberia maar de geschiendenis kent er nog wel een paar meer.
als men spreekt van een spookschip dan doelt men veelal op een schip waarover mysterieuze verhalen de ronde doen. het is soms maar de vraag of dat schip ooit heeft bestaan. 
men van de ene op de andere dag niets meer vernomen van de bemanning en niemand weet wat er nou is gebeurd met het schip, erg leuk voor bij een kampvuur zo s'avonds laat.
hier zijn een paar van die spookschepen uit de geschiedenis.

 Caleuche

met verjaardagen zal  in Chili dit verhaal regelmatig ter sprake komen; de Chilenen praten graag over hun spookschip genaamd Caleuche. het zou gaan om een groot spookschip, een wit zeilschip met daarop drie masten, dat ’s nachts rond een eilandje voor de kust van Chili vaart. Er brandt volop licht op de Caleuche. Het lijkt wel alsof er altijd feest wordt gevierd! zo snel als dat de Caleuche zich laat zien, is het spookschip ook weer verdwenen. aan boord van de Caleuche zijn de doden aan het feesten begeleid door een aantal mythologische wezens, de watergeest Pincoya en de zeemeerminnen van Chiloé. het verhaal van de Caleuche heeft veel weg van een eerbetoon aan alle verdronken Chilenen.

 Jenny

vele schepen dragen de naam van een vrouw. zo ook deze; Jenny. naar alle waarschijnlijkheid kwam dit schip in 1823 vast te zitten in het ijs van de Straat Drake. daarvoor had Jenny de haven van Lima aangedaan. ruim 17 jaar later werd Jenny ontdekt door kapitein Brighton van een walvisvaarder. eenmaal aan boord van het schip troffen de walvisvaarders er de lichamen van de opvarenden aan. de kou had de lichamen geheel geconserveerd. de kapitein zat nog in zijn stoel! voor hem lag het logboek; de laatste aantekeningen waren gemaakt op 4 mei 1823. in totaal vond men zeven lichamen, waaronder dat van een vrouw en van een hond. alle lichamen werden begraven in de zee.
hoewel men twijfelt over de echtheid van dit schip is het wel een inspiratie geweest voor vele verhalenschrijvers en dichters.


Ourang Medan

wat er op juni 1947 precies in de staat van Malakka , vlakbij Sumatra, heeft afgespeeld, zal wel nooit bekend worden. diverse schepen spoeden zich naar de coördinaten, waar een SOS signaal was afgegeven. het signaal was afkomstig van het Nederlandse vrachtschip Ourang Medan. toen de bemanning van het Amerikaanse koopvaardijschip Silver Star aan boord ging van de Ourang Medan troffen zij daar alleen maar doden aan; de bemanningsleden van de Ourang Medan lagen met wijd opengesperde ogen en een gapende mond. het leek wel alsof zij iets afschuwelijks hadden gezien. om nader onderzoek te kunnen doen besloot men om de Ourang Medan naar de dichtstbijzijnde haven te vervoeren. op het moment dat men de voorbereidingen voor het slepen wilde treffen, ontdekten de Amerikanen een brand op de Ourang Medan. het duurde niet lang of er volgde een allesverwoestende explosie. de Ourang Medan scheurde uiteen en zonk naar de bodem van de zee. 

De Vliegende Hollander

de vliegende Hollander duidt niet alleen op het spookschip, maar ook op de kapitein. en dan hebben we het niet over de figuren uit pirates of the caribbean
zo als vele kapiteins in die tijd, was er ook Willem van der Decken veel aan gelegen om zo snel als mogelijk naar Oost-Indië te varen. zo ook tijdens hun, wat later zou blijken, laatste tocht. ondanks de slechte weersomstandigheden zette de Vliegende Hollander koers richting Batavia. op het moment dat men Kaap de Goede Hoop wilde passeren smeekte de bemanning om rechtsomkeert te maken naar de Tafelbaai. 
De kapitein werd woest! toen hij de stuurman van het schip duwde, schreeuwde hij de volgende woorden: “God of de duivel … ik vaar om de Kaap!”. vanaf dat moment raakte de Vliegende Hollander in de ban van de duivel. als straf moest de kapitein voor altijd varen op de zee, zo is de legende van de Vliegende Hollander.of je ook deze spookverhalen geloofd laat ik aan jouw zelf om te beslissen maar het zijn zeker een paar leuke verhalen om tijdens een kampeernacht bij het kampvuur te delen.
zou jij nog durven slapen als je dit hebt gehoord?

tot het volgende blog ......
Geen opmerkingen:

Een reactie posten