zaterdag 10 september 2011

update: kosten id-kaart/paspoort

Volgens de Hoge Raad is de enige reden dat mensen een ID-kaart aanvragen de wettelijke identificatieplicht. Daarmee is het belang van de overheid in de kaart groter dan het dat van de burger. De (maximale) leges voor een identiteitskaart is momenteel € 43,89.

Betalen voor rijbewijs en paspoort
Volgens de wet mag een gemeente alleen kosten in rekening brengen voor zaken waarvoor de burger zelf kan kiezen. Of zoals de Hoge Raad het zegt: 'in overheersende mate een belang van een individuele burger dient'. Dat geldt bijvoorbeeld voor een rijbewijs of paspoort.

Financiƫle gevolgen gemeenten
Binnenlandse Zaken schatte vorig jaar dat de identiteitskaarten jaarlijks 80 miljoen aan leges opleveren. Minister Donner gaat op korte termijn met de gemeenten overleggen over de financiƫle gevolgen van de uitspraak. Wat de verdere (wettelijke) consequenties zijn, kan hij nog niet zeggen.

Geld terug?
Als je al een bezwaar hebt lopen tegen de kosten van je ID-kaart, kun je het bedrag terugkrijgen. Mensen die een ID-kaart hebben en niet al eerder bezwaar hebben aangetekend, hebben geen recht op restitutie.

80 miljoen per jaar verlies
In oktober vorig jaar deed de rechtbank in Den Bosch al uitspraak over de kosten van een ID-kaart. De rechtbank kwam tot dezelfde conclusie als het hof nu, maar daar nam staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken geen genoegen mee. Ze ging in hoger beroep, omdat de uitspraak de rijksoverheid 80 miljoen aan leges per jaar zou kosten.

Paspoort of ID-kaart
Een identiteitskaart is alleen een geldig legitimatiebewijs in landen die behoren tot de Europese Unie en een paar andere landen in Europa. Om bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten te reizen, is een paspoort een vereiste. Omdat iedereen in Nederland zich moet kunnen legitimeren, is een identiteitskaart het minimale dat elke Nederlander bij zich zou moeten dragen.


bron:© RTL Nieuws.nl

tot het volgende blog.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...