ieder nederlander vanaf 14 jaar moet tegenwoordig een geldig id-kaart of een paspoort tonen als de politie of een andere toezichthouder daar om vraagt.
opzich kan ik me wel situatie's voorstellen waar bij dit handig kan zijn.
zet de tv maar aan en kijk de real life soaps over de vliegvelden in de wereld.
het hebben van een paspoort kan ik nog wel begrijpen,zeker als je reist naar het buitenland,voor zaken of je plezier.
maar de id-kaart daar zet ik me vragentekens bij? op al de jaren dat ik dat ding heb is er nog nooit om gevraagt maar ik ben wel verplicht mezelf te kunnen legitimeren als daar om gevraagt zou worden.
hoe kom ik er nou op om hier over te schrijven?
simpel: gisteren ben ik op het gemeentehuis geweest om een nieuwe id-kaart aan te vragen en wat me een beetje verkeerd schot is het prijsverschil wat gemeentes vragen voor dat kaartje.
betaalde ik 5 jaar geleden toen ik nog in de gemeente terneuzen woonde 32.00 euro voor dat stuk plastic waar nooit om gevraagt wordt.
mag ik gisteren bij de gemeente tholen er 41.80 euro voor betalen.
tijd voor wat speurwerk op internet over de prijzen hier van.
en wat blijkt,per gemeente in nederland verschilt dat nog wat.
via de site van de overheid kwam ik tegen dat wettelijk is vast gesteld dat de prijzen maximaal 43.89 euro voor een id-kaart mag zijn en voor een paspoort 52.12 euro.
dus het is aan iedere gemeente zelf wat ze er voor rekenen als ze maar binnen de maximale prijs blijven.
ronduit belachelijk als ik zo vrij mag zijn mijn mening te uiten.
een stukje plastic waar nooit om wordt gevraagt,bij mij dan,ik kan niet voor iemand anders spreken,dat leverd lekker op voor de kast van je gemeente of de schatkist van den haag.
wel kwam ik dit nog tegen:
Het Hof 's-Hertogenbosch heeft - kort samengevat - geoordeeld dat een gemeente geen leges mag heffen voor het verstrekken van een Nederlandse identiteitskaart. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bestudeert de uitspraak.
De uitspraak is nog niet definitief! De betreffende gemeente kan in cassatie gaan tegen de uitspraak bij de Hoge Raad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hierover contact met de gemeente. Pas nadat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan, krijgt de uitspraak gevolgen. Dit betekent dat iedereen die een Nederlandse identiteitskaart aanvraagt, leges moet betalen.
voor sommige mensen zijn de kosten best hoog om te betalen.
het is bijna een weekbuget om je boodschappen van te doen.
Deze kosten kunnen een probleem zijn. Wil je weten of je in aanmerking komt voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van deze kosten, dan kunt je hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Dienst van uw gemeente.
wees wel gewaarschuwd: niet iedere gemeente vergoed je kosten er van!
tot het volgende blog....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten