wat de exacte afmeting van de plastic soep is, is niet bekend. naar schatting gaat het om een gebied dat vele malen groter is dan Nederland.
op dit kaartje zie je de plaatsen waar zich van die plekken van plastic soep bevinden.
80% van het afval in de soep is afkomstig van het vasteland, en 20% van schepen.
het bestaan van de ring met vuilnis werd reeds voorspeld in 1988.
sinds 2000 is de plastic soep het onderwerp geweest van verschillende wetenschappelijke studies.
ook wordt het gebied vaak in de media genoemd als een voorbeeld van zeevervuiling.
de plasticsoep bevat een van de hoogste concentraties van plasticdeeltjes in water ter wereld.
door het zout zeewater en ultraviolet licht valt het plastic uiteen in heel fijne snippertjes, die in een voedselketen kunnen worden opgenomen. de drijvende plasticdeeltjes lijken sterk op plankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen of vissen die op grotere dieptes leven en 's nachts aan de oppervlakte voedsel zoeken. plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en andere dieren, waaronder zeeschildpadden en de zwartvoet albatros. de gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren.
Een studie uit 2011, uitgevoerd door het scripps instituut voor oceanografiein uit Verenigde Staten, heeft vastgesteld dat ook veel plastic microdeeltjes in de magen van vissen voorkomen die zich op grotere dieptes van de Stille Oceaan ophouden. men schat dat deze vissen met elkaar jaarlijks 12 tot 24 duizend ton plastic afval inslikken.
bij TEDXDelft2012 presenteerde Delftse luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudent Boyan Slat een concept om op grote schaal plastic te verwijderen. met The Ocean Cleanup stelt hij een grootschalige schoonmaakoperatie voor, waarbij oppervlaktestromingen gebruikt zouden worden om het plastic via drijvende armen naar verzamelplatforms te laten drijven. volgens Boyan Slats berekeningen zou binnen 5 jaar 7,25 miljoen ton plastic verzameld kunnen worden.
de eindconclusie is denk ik dat wij mensen ons hersens eens beter moeten gaan gebruiken. lekker makkelijk om even naar de supermarkt te gaan en zo een plastic tasje kopen omdat we geen boodschappentas van huis hebben mee genomen. hier in Nederland is dat nu dus niet meer gratis, je moet gaan betalen voor je plastic tasje maar die kosten zijn vrij laag dus voor die 10 cent doet ook niemand moeilijk.
waar we ook niet bij stil staan is het plastic serviesgoed, oké wel handig met kleine kinderen maar waarom van die plastic wegwerp troep als je gaat barbecue? even met zijn alle opruimen en de afwas doen en je bent ook klaar. en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te vinden. eerlijk, ik maak me er ook schuldig aan, we zijn te veel met luxe gemakken voorzien en we zijn blind voor de effecten die het heeft. we maken er zo veel meer mee kapot. laten we dus eens wijzer worden en denken aan onze wereld waar we in leven,niet alleen voor ons zelf maar ook voor onze prachtige flora en fauna.
tot het volgende blog .....