zondag 21 augustus 2016

voedingsvetten

vetten, ze hebben jarenlang een slechte reputatie gehad, daar komt men gelukkig steeds meer van terug. zeker niet alle vetten zijn slecht en ongezond. vet levert namelijk vitamine A, D, E  en essentiële vetzuren. ook hebben de cellen in ons lichaam vet nodig als bouwsteen. 
je kunt ze daarom maar beter regelmatig eten. er zijn echter verschillende soorten vetten.


Onverzadigd vet
onverzadigd vet is gezond vet. je lichaam heeft dit nodig. het zit onder andere in vis, noten, chiazaad en avocado’s. onverzadigd vet is vloeibaar op kamertemperatuur, denk aan lijnzaadolie of olijfolie. onverzadigd vet levert de essentiële vetzuren omega 3 en omega 6. vooral omega 3 is belangrijk, omdat het lichaam dit zelf niet kan maken. het zit in weinig voedingsmiddelen en het heeft veel positieve gezondheidseffecten. onverzadigde vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. het laat de goede soort cholesterol HDL  namelijk stijgen. de functie van deze soort is om het slechte cholesterol, LDL, op te ruimen uit de bloedvaten. daardoor daalt het algemene cholesterolgehalte.
Verzadigd vet
verzadigde vetten zijn de vetten waar vooral negatief over wordt gesproken. ze zitten in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, boter en ei. vette vis vormt hierop een uitzondering. hoewel vaak gedacht wordt dat verzadigde vetten de ongezonde vetten zijn is dat niet helemaal waar. in principe zijn verzadigde vetzuren in de meeste gevallen een goede bron van energie die je met mate kunt eten. een andere vorm van verzadigd vet zit in tropische oliën zoals kokosolie en palmolie. deze verzadigde vetten zitten boordevol antioxidanten, carotenen en vitamine E en zijn gezonder dan de verzadigde vetten die je in dierlijke producten vindt.

Transvetten

de vetten die daadwerkelijk ongezond zijn en veel schade aan je lichaam aan kunnen richten zijn de transvetten. deze komen naast de verzadigde vetten ook voor in dierlijke vetten. ze zijn daar echter heel minimaal aanwezig in hun natuurlijke vorm en daardoor niet slecht voor de gezondheid. de transvetten die wel ongezond zijn, zijn de vetten die door een chemisch proces gemaakt worden van onverzadigde vetten. olie is in principe gezond, maar worden zo chemisch bewerkt dan ontstaan er bij dit proces transvetten. in alle producten waar verharde vetten of boters inzitten bevinden zich transvetten. transvetten lijken onzichtbaar maar ze zitten in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. voorbeelden van producten waar transvetten inzitten zijn gebak, cake, koek, chips, snoep, gefrituurd voedsel, pizza’s, kant-en-klaar maaltijden, sauzen uit pakjes, margarine en halvarine. transvetten zijn enorm slecht voor je gezondheid en ze vergroten de kans op welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, verhoogd cholesterolgehalte en diabetes.
(bron: Jasper Alblas, afslankcoach)
tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten