donderdag 7 juni 2018

besluit minister basispakket chronische patiënt

het zorginstituut heeft in 2016 een advies uitgebracht om een aantal geneesmiddelen uit het basispakket te halen om kosten te besparen. 
het gaat daarbij om middelen die ook bij de drogist te koop zijn, zoals vitamine D, paracetamol 1000 mg, kalktabletten en foliumzuur. 
voor mensen met reuma zijn deze middelen een noodzakelijk en essentieel onderdeel van hun behandeling. 
het besluit van de minister om het advies van het zorginstituut te volgen heeft voor mensen met reuma dan ook grote consequenties.

onveilig gebruik medicatie en zorgmijding
Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen Reumafonds: “dit besluit werkt onveilig gebruik van medicijnen in de hand omdat medicatiebewaking zoals controle op bijwerkingen en interacties met andere medicijnen door de apotheek vervalt met deze maatregel. deze middelen zijn voor mensen met reuma geen zelfhulpmiddelen maar effectieve geneesmiddelen die onderdeel zijn van een behandeling. daar moet controle op zijn.”
ook ontstaat door dit besluit ​het risico dat mensen met reuma de middelen niet meer of minder gaan gebruiken. “het niet meer nemen van vitamine D en kalktabletten bij osteoporose kan leiden tot botbreuken. het niet meer nemen van foliumzuur bij methotrexaat kan leiden tot stoornissen in de leverfunctie of bloedaanmaak. situaties die ernstige invloed hebben op de kwaliteit van leven van mensen met reuma”, aldus de Jong.
kostenbesparing voor rekening van chronische patiënt
het niet meer vergoeden van deze middelen, betekent ook weer een extra kostenpost voor mensen die afhankelijk zijn van medicatie. voor bijna 200.000 gebruikers betekent dit besluit een extra kostenpost tot boven de € 80 en voor 100.000 mensen is dit zelfs meer dan € 150 euro per jaar. zij betalen deze medicatie vanaf 2019 zelf. naast de maximaal € 250 eigen bijdrage voor medicijnen die ze per jaar al kwijt zijn.
het kabinet heeft de ambitie om de stapeling van zorgkosten tegen te gaan maar dit is toch weer een extra stapeling van de kosten voor de chronische patiënt. in de brief van de minister staat dat hij geprobeerd heeft om een uitzondering te maken voor chronische patiënten maar deze kostenbesparing komt nu juist helemaal voor rekening van de patiënt.
het Reumafonds heeft het afgelopen jaar haar bezwaren kenbaar gemaakt aan het ministerie van VWS en Kamerleden. de patiëntenorganisatie vindt het zeer onbegrijpelijk dat deze argumenten niet de doorslag hebben gegeven om deze middelen in het verzekerde pakket te houden. het Reumafonds blijft zich hard maken voor het behoud van deze middelen in het pakket in aanloop naar het Algemeen Overleg Pakketbeheer eind juni in de Tweede Kamer.
(bron: reumafonds.nl)
tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#379

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing.  en ik val gelijk met de deur in huis, vorige week had ik een kaart die naar Duitsland ging. De...