donderdag 7 december 2017

Burn-out bij scholieren

hoofdpijnaanvallen, buikpijn, sneller moe. lange dagen op school en dan ook nog huiswerk om te maken of je suf leren voor toetsen, soms wel 4 op één dag.
het examen jaar, waarin vele jongeren zichzelf niet meer terug kennen, en soms enorm angstige, emotionele, neerslachtige kinderen worden. 
allemaal voor een ceremoniële afsluiting van een zwart jaar.

hoe vaak burn-out voorkomt onder scholieren, is niet bekend. er is nog geen onderzoek naar gedaan en een cijfermatige onderbouwing is niet mogelijk doordat de diagnose bij kinderen officieel niet bestaat. de behandeling wordt dan ook niet vergoed.
ze komen dan vanwege paniekaanvallen, of angststoornissen, of depressie, of agressie terecht bij een psycholoog.
er wordt nu ook meer gevergd van kinderen dan vroeger. dat hangt samen met de prestatiemaatschappij, en dat zie je al op de basisschool. er moet getoetst worden, en er wordt nog meer getoetst, en nog eens een keer getoetst worden.

een burn-out komt doordat je je lichaam en geest over een langere periode te weinig rust hebt gegeven. het is het resultaat van constante stress en het niet luisteren naar je grenzen. je wilt nog van alles, maar je lichaam en geest weigeren mee te werken. 
je moet dus noodgedwongen rust nemen omdat je letterlijk op bent.

10 SIGNALEN BURN-OUT

1. constant stressgevoel
2. slaapproblemen
3. geen zin in school/werk
4. geen zin in eten
5. nek- en hoofdpijn
6. paniekaanvallen
7. concentratieproblemen
8. huilbuien
9. faalangst
10. hartkloppingen

het is toch nog een soort taboe. als je het niet hebt meegemaakt, weet je niet hoe dit als een bom kan inslaan.
de term burn-out werd begin jaren zeventig in Amerika geïntroduceerd voor een combinatie van fysieke en geestelijke klachten die maken dat iemand totaal is ‘opgebrand’. 
de simpelste taken lijken onoverkomelijk, er is een gebrek aan energie, er zijn concentratiestoornissen, slaapstoornissen, agressie en depressie. 
de diagnose is niet opgenomen in het handboek DSM (Diagnostic & Statistical Manual of Mental Disorders).

tot het volgende blog ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten