donderdag 13 juli 2017

biologsiche klok mannen

we weet dat vrouwen tot een zekere leeftijd kinderen kunnen krijgen. dan komt de zo gezegde "overgang". ook geen pretje, die opvliegers zijn echt niet fijn. en ze lijken s'nachts nog het meeste voor te komen. maar dit is ook weer per vrouw verschillend.
van mannen denken we dat ze gerust tot hun zestigste, of langer nog kinderen kunnen verwekken. uit een groot onderzoek blijkt nu dat dat niet waar is. ook zij worden minder vruchtbaar naar mate de jaren vorderen.


dat is de eind conclusie van onderzoekers van de universiteit van Harvard. ze bestudeerden bijna 19.000 ivf-cycli bij zo’n 8000 stellen. ze keken ze naar de leeftijd van de man en de vrouw. wat we al wisten klopte: naar mate vrouwen ouder worden hebben ze minder kans op een geslaagde ivf-poging maar dat geldt ook voor mannen.
als een vrouw jonger is dan 30 en haar man is tussen de 30 en 35 dan slaagt de ivf-behandeling in 73 procent van de gevallen. is de man echter tussen de 40 en 42 jaar dan is die kans nog maar 46 procent. vrouwen tussen de 35 en 40 hebben dan weer een hogere slagingskans als hun partner onder de dertig is. het effect neemt af naar mate de vrouw ouder wordt omdat haar eigen kans op een succesvolle ivf-poging dan ook afneemt.
hoe het komt dat mannen minder vruchtbaar worden is onduidelijk. onderzoeker Laura Dodge: “bij gebrek aan een duidelijke oorzaak is het beste advies dat we kunnen geven: hou er een gezonde levensstijl op na.”
en zo blijkt maar weer dat ook mannen nu kunnen aangesproken worden op hun biologische klok. of mannen dan ook last krijgen van opvliegers? dat is niet bekend.

tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten