vrijdag 16 juni 2017

stage: leerzaam of gewoon een goedkope werkslaaf?

met de laatste week van stage voor de deur van me dochter en het aanhoren van de werkzaamheden is mijn beeld van stage wel compleet.
de vraag bij stage die gesteld word is steeds vaker: leer je nou echt wat of ben je gewoon een goedkope slaaf?
persoonlijk noem ik het verspilling van tijd. er word in vele gevallen niks bij geleerd en er word van een staiger net zo veel verwacht als van iemand die normaal word betaald.
dat is nu en dat was in mijn tijd ook al, het enige verschil wat ik zie is dat de stage tijd nu langer is als in mijn tijd.

dat sommige mensen misbruik maken van hun staiger gebeurt gewoon, ik kan je daar een voorbeeld van geven.
een meisje werk in een broodjeszaak, netjes de tijd werken die voor haar stage dag staat. omdat de eigenaar te veel mensen heeft rond lopen moet zij er uit. de stage tijd weigert hij af te tekenen, ze heeft haar stage immer niet volbracht bij hem en daarom wil hij verder afstaan van de hele stage.
hij geweigerd ook om dan de gewerkte uren gewoon uit te betalen, het was stage en stage word niet betaald. in zo een geval kan je rond uit zeggen dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn staiger.
een ander voorbeeld is van een restaurant, hier werkt een staiger die overduidelijk de klusjes doet waar ze niet echt vaak aan toe komen, veel al schoonmaakwerk.
soms stond de afwas van de vorige avond er nog om door de staiger te laten opruimen.
veel al bestonden de werkzaamheden uit schoonmaken en werd er weinig aandacht besteedt aan het vak binnen de horeca wat met koken en serveren had te maken. ook wel een geval van goedkope werkslaaf.

het hoeft niet altijd fout te gaan.
een andere staiger, een meisje die in de techniek haar opleiding volgt gaat stage lopen bij een techniek bedrijf van verwarming onderhoud en zo.
er word geen onderscheid gemaakt, ze doet het zelfde werk als de mannen. zo krijgt ze de opdracht om een oude cv kachel uit elkaar te halen en schoon te maken en weer terug in elkaar te zetten.
geen schoon werkje en het roet van de kachel komt na 3 dagen nog je oren uit maar ze doet het zelfde werk als de vaste medewerkers en krijgt ook advies hoe ze het best dit kan doen en waar ze op moet letten. ook andere zaken binnen het van worden haar uitgelegd.
ze leert dus echt binnen dit bedrijf, de opdrachten sluiten aan op het leerproces wat ze haar geven.
een ander meisje werkt in een kledingwinkel en krijgt de uitleg over hoe kleding op te hangen, het sorteren op de rekken en aanprijzen door aankleding van paspoppen,inkoop en verkoop en mag ook klanten helpen en verkoop verrichten door gebruik van de kassa.
hier word duidelijk geleert hoe ze dus een eigen zaak zou kunnen runnen.

stage werkt op iedere school anders.
sommige scholen hebben in hun tweede leerjaar al te maken met stage, andere alleen in het 3de en 4de leerjaar.
kijk dus goed uit als je aan een stage begint, iets kan heel leuk zijn maar als je al snel merkt dat je niet echt iets geleerd krijgt en je veel al klusjes doet als bijvoorbeeld schoonmaken, dan kan het wel eens zijn dat je gewoon een goedkope werkslaaf bent.
gelukkig werken niet alle bedrijven zo en zijn er ook nog die werkelijk een staiger leren over het vak waarin ze stage lopen.
neem dus niet zo maar de eerste de beste plek aan, informeer jezelf goed over het bedrijf en wat ze je kunnen bieden. zo kom je op de best keuze voor jouw om stage te gaan lopen.

tot het volgene blog .....
Geen opmerkingen:

Een reactie posten