vrijdag 30 juni 2017

mysteries over eten en drinken

heb je je ooit afgevraagd wat dat witte spul is dat uit de zalm komt als je die bakt? 
of waarom je moet tranen als je uien snijdt?
laten we eens kijken naar de antwoorden op de grootste mysteries over eten en drinken.


het meeste fruit dat we eten wordt speciaal gekweekt, zodat ze zo perfect mogelijk zijn. 
druiven bijvoorbeeld groeien niet uit een zaadje, maar zijn in feite klonen van genetisch gemodificeerde voorouders.


YOGHURT
als je een beker yoghurt opent ligt er vaak een laagje vocht op. 
dit is niet vies, het is in feite gewoon een restje melk. 
roer het door de yoghurt en je merkt er niets meer van.






het ziet er een beetje vies uit, maar het is niet iets om je zorgen over te maken. 
het is gecoaguleerde eiwit, die naar buiten komt wanneer de zalm verwarmd wordt.
als je van de witte eiwitvezels af wilt, leg de zalm voor het bereiden dan tien minuten in de pekel of een schaaltje water met een eetlepel zout.


geopende wijn blijft langer goed dan je denkt. 
bruisende wijn (met een goede dop in de koelkast), rode wijn (met een kurk op een koele plek) en rosé of witte wijn (met een kurk in de koelkast) kun je zo'n drie tot vijf dagen bewaren. 
wanneer het gaat verkleuren of naar azijn begint te ruiken is het niet goed meer.


UIEN SNIJDEN ZONDER TE TRANEN
manieren om tranen te vermijden zijn de uien eerst in te vriezen, een bril te dragen, een kaars te branden of ze onder water te snijden maar een van de  de beste tip is de ui met een zo scherp mogelijk mes te snijden, want zo gaan minder cellen kapot, waardoor er minder zuur gas vrijkomt.

als kind hebben we zo'n 30.000 smaakpapillen in onze mond  maar tegen de tijd dat we volwassen zijn is daar nog maar een derde van over. 
hoe ouder je wordt, hoe gekker je dus bent op sterke smaken, zoals ansjovis, olijven en sterke kaas.


wanneer we suiker eten maakt ons lichaam het gelukshormoon serotonine aan. 
dit stimuleert de aanmaak van insuline, want ons lichaam probeert het suikergehalte terug te dringen. 
dit leidt tot een 'suikerdip', waardoor we alleen maar meer suiker willen eten.


na dat je hamburgermenu heb gegeten, heb je snel weer trek. 
dat komt omdat deze sterk bewerkte gerechten vol koolhydraten, suiker en kunstmatige zoetstoffen zitten die je insulinelevel een boost geven, wat weer leidt tot een suikerdip en je dus snel opnieuw trek krijgt. 
bovendien raak je door het hoge zoutgehalte uitgedroogd, waardoor het lijkt alsof je trek hebt.



BANANEN DAT ANDER FRUIT IN DE FRUITSCHAAL RIJPT
leg een banaan naast onrijp fruit en het fruit rijpt ineens een stuk sneller. 
dat komt omdat bananen ethyleengas produceren, waar met name appels, peren en meloenen gevoelig voor zijn.


dat komt door de aanwezigheid van salmonella, een bacterie die alleen gedood wordt door de kip door en door te verwarmen. 
in bijvoorbeeld Japan wordt wel rauwe kip gegeten maar daar worden de kippen zo gefokt dat er al geen salmonella meer in voorkomt.
rauw rundvlees bevat niet zoveel parasieten dus het is een stuk minder gevaarlijk om te eten. 
het is ook erg hard vlees waardoor bacteriën moeite hebben om door het oppervlak te komen.


wanneer brood te lang blijft liggen gaat het zetmeel kristalliseren, dat alle omringende watermoleculen als het ware opzuigt. 
hierdoor wordt het brood droog en hard.
hetzelfde gebeurt met koekjes, hoewel in koekjes de suiker een soort tegenreactie geeft. 
suiker onttrekt vocht aan de lucht, waardoor de koekjes natter en zachter worden.

(bron: lovefood.com)


tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen