vrijdag 7 april 2017

slaap jij genoeg?

een uurtje op je slaap beknibbelen lijkt een prima oplossing om iets meer lucht te krijgen in je drukke bestaan maar het is niet goed voor je gezondheid, blijkt uit een nieuwe studie.
we weten allemaal dat vier uur per nacht slapen geen goed idee is maar een uurtje minder moet kunnen, zou je denken. toch heeft ook dat al een behoorlijke impact op je lichaam.

onderzoekers volgden twee weken lang het slaappatroon van elf eeneiige tweelingen. de ene helft van de tweelingen moest zeven uur per nacht slapen, de andere helft zes uur. er is voor tweelingen gekozen, omdat de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft sterk genetisch is bepaald. vraag me toch een ding hier bij af: verplichten om 7 uur te slapen? ik ben al gelukkig als ik zonder problemen 6 uurtjes heb geslapen! o ja, ik ben geen helft van een eeneiige tweeling.
na twee weken bleek uit bloedonderzoek dat het immuunsysteem van de korte slapers al direct minder actief was dan dat van de proefpersonen die zeven uur sliepen. tijdens je slaap komen namelijk cytokines vrij, die nodig zijn om infecties, ontstekingen en stress te verminderen. slaap je minder, dan tast dat dus de productie daarvan aan. maar er zijn meer gevolgen van te weinig slapen. het zorgt voor een verminderde insulinegevoeligheid, waardoor de kans op diabetes toeneemt. daarnaast verliest je huid aan elasticiteit, daalt je libido en eet je meer. verder verslechtert je alertheid en concentratievermogen.

hmm ... toch wel een paar vraagtekens bij dit alles. hoe zit het dan met de mensen die gewoon weinig uurtjes slapen net als ik? ik ben al blij als ik er 6 achter elkaar heb kunnen volmaken. dat lijkt me nou iets wat je niet kan afdwingen.
hoe dacht je dat te doen? jezelf streng toe spreken voor het slapen gaan: je moet 7 uurtjes slapen anders ...... nee, gaat nooit werken zo.
hoeveel slaap een mens nodig heeft is afhankelijk van de leeftijd.
veel ouders weten niet dat kinderen in de basisschoolleeftijd tien tot twaalf uur slaap nodig hebben.  op de middelbare school is dat negen tot elf uur.
pas na je 25ste wordt dat zeven tot acht uur maar dat is afhankelijk van je levensstijl en wat voor type mens je bent.
ach, weet je, er zal best een kern van waarheid in zitten maar neem het niet al te serieus, ieder mens is verschillend en geageerd anders op ding.
ons menselijke behoeftes zijn nu eenmaal verschillend per persoon.
als je af en toe een slechte nacht maakt  is dat allemaal niet zo'n ramp. een uur slaaptekort kun je de volgende dag inhalen door 1,5 uur eerder naar bed te gaan. maar als je elke dag te laat naar bed gaat en je wilt dat in het weekend inhalen, zet dat geen zoden aan de dijk. en uitslapen is al helemaal zinloos, de diepe slaap waar je van uitrust zit in de eerste helft van de nacht en niet in de ochtend.

tot het volgende blog .....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten