zondag 2 april 2017

1 april

gisteren was het 1 april, de dag dat we elkaar in de maling nemen en zelfs de media berichten uitbrengt die later 1 april grappen blijken te zijn.
ik heb er niks mee en doe er niks mee, me dochter was blij dat dit jaar 1 april op een zaterdag viel, geen school dus ook geen irritante klasgenoten.
een 1 april grap is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden.
uit  bronnen blijkt dat de betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender, in opdracht van paus Gregorius XIII in 1582. 
voor die tijd werd nieuwe jaar gevierd van 25 maart tot 1 april, met de verandering van het kalendersysteem werd nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. 
mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.

er zijn ook verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien met de germaanse mytholoogie en de bijbelse geschiedenis. 
in verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. deze verklaringen die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. 
zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Driel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril. het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien.

de 1 aprilgrap is volgens een andere theorie ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival: het feest van de zottenLa fĂȘte des fous was vooral in Frankrijk van de 5de tot de 16de eeuw  erg populair. 
de geschiedenis gaat dus ver terug. de wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een oudere oorsprong.
maar het blijft als nog giswerk waar nou de oorsprong werkelijk ligt.


tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten