donderdag 16 maart 2017

bloggen en vloggen

iedereen kent tegenwoordig het bloggen wel, beter bekend onder de Engelse term blogging. dit is een logboek dat online wordt bijgehouden en wat voor de hele wereld te lezen is. bloggen is een samentrekking van de woorden weblog. Iemand die aan bloggen doet wordt een zogenaamde blogger genoemd. wat ik dus hier doe is bloggen.
vloggen is eigenlijk hetzelfde als bloggen, echter nu niet door middel van geschreven tekst maar door middel van video’s. iemand die aan vloggen doet wordt een vlogger genoemd. 

in beiden vormen is het aan je eigen waar je over blogt of vlogt, wel heb je bij beiden te maken met bepaalde rechten, je kan niet zo maar ergens iets over plaatsen!
je moet zeker op passen met bijvoorbeeld namen noemen, bedenkt dat jouw blog of vlog de wereld over gaat en als jij iemand of iets met naam noemt op negatieve zin kan dit schade veroorzaken. je zit niet te wachten op een schadeclaim aan je broek en dat je blog of vlog wordt verwijderd.
met muziek heb je weer te maken met auteursrechten, dan kan het zijn dat je bij je video je verdiensten niet uitbetaald krijgt maar dat deze naar de gene gaan waar de muziek van is.
als je schrijft en je neemt iets over van een andere wees dan zo netjes om je bron te melden en ga niet doen als of het jouw tekst is.
het is zo en zo wel netjes als je een bron vermeld als je iets heb geschreven na aanleiding van iets wat je hebt gelezen.
schrijven is leuk maar niet iedereen vind iets lezen leuk, het ene wat je schrijf zal meer gelezen worden dan het andere. schrijf ook geen pagina's lange blog, dan verliezen mensen de aandacht voor wat je hebt geschreven.
blogspot van google is een van de vele plaatsen waar je een blog kan aanmaken maar er zijn genoeg andere waar je tegenwoordig een blog via kan schrijven.
voor vloggen is you tube de beste plaats.
om te vloggen kan gebruik maken van je telefoon, de kwaliteit doet niet onder voor die van een dure camera. er zijn genoeg programma's waar mee je je filmpje kan editen.
zorg dat je filmpje er goed uit ziet en geen langdradig verhaal is, door middel editen kun je de stiltes en andere onnodige beelden dan uit knippen. maak je filmpje ook niet te lang.

je kan bloggen en vloggen over wat je wil, mits je je aan de regels houdt.
denk aan: 

  • beauty
  • fashion
  • eten en drinken
  • hobby's
wat je ook maar kan bedenken, denk bij vloggen eens aan je dagje pretpark, mensen vinden het leuk dat zien en bij een blog zou je foto's kunnen plaatsen en er wat over schrijven. helaas is het wel zo dat niet ieder pretpark het nog toestaat dat je filmt.

zo lang je schrijft of filmt over iets wat interessant is heb je publiek er voor.
de jeugd zal eerder vlogs kijken dan een blog lezen maar wat je ook doet, doe het omdat je het leuk vindt en niet om gelijk geld te kunnen verdienen.
want dat is best een lange weg en moet je echt super goede blogs en vlogs hebben om er voldoende uit te slepen.

ik doe bloggen omdat ik het leuk vind, ik probeer verschillende onderwerpen te gebruiken voor jong en oud en mannen of vrouwen. 
wie het wil lezen : dank je wel en hopelijk kom je nog eens terug op me blog?
wie het niet wil: prima, maakt mij verder niet uit.
ik schrijf vrolijk verder met dat gene wat ik leuk vind maar soms ook de minder leuke dingen.

tot het volgende blog ....
Geen opmerkingen:

Een reactie posten