dinsdag 7 februari 2017

vagina taboe

over vaginale ongemakken praten we misschien liever niet. 
het blijft voor de meeste vrouwen een taboe om over te praten. erg nog te begrijpen ook!
toch is dat helemaal niet nodig want wij vrouwen hebben onze vaginale ongemakken maar mannen kunnen ook zo hun ongemakken hebben!
ik 8 van de veelvoorkomende vaginale kwalen op rijtje gezet je.Vreemde geur


als je een vreemde geur opmerkt, is er iets met je vagina aan de hand. belangrijk is om dan contact op te nemen met je huisarts, ongeacht wat er te zien valt. als de afscheiding vies ruikt, kan het een bacteriële infectie zijn.  een bacteriële infectie kan behandeld worden met antibiotica. een andere veelvoorkomende boosdoener van een vreemde geur is een vergeten tampon of een vastzittend condoom.

Jeuk

voelt het alsof er mieren in je broek zitten? terugkerende jeuk kan duiden op een schimmelinfectie of bacteriële vaginose. als je al geprobeerd hebt om het te behandelen, maar het nog steeds niet ophoudt, zou het ook een eenvoudige huidreactie op zeep kunnen zijn. probeer dan eens speciale zeep voor de vagina, zoals Lactacyd, verkrijgbaar bij de drogist.

Ongewone afscheiding

zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, kan een ongewone afscheiding verschillende dingen betekenen. raak niet in paniek als het maandelijks voorkomt. de meeste vrouwen hebben er dan last van. als je afscheiding verandert van kleur, consistentie of geur, neem dan wel contact op met je huisarts.

Vreemde knobbel

raakt niet in paniek na het ontdekken van een knobbeltje bij het geslachtsdeel! het kunnen verschillende dingen zijn, maar het is waarschijnlijk niet ernstig, meestal is het een ingegroeide haar om een vetachtige cyste. warme kompressen zijn een goede oplossing maar je kunt er ook wat  hydrocortison-crème op smeren. als het knobbeltje pijn doet of gaat ontsteken, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Vaginale droogheid

vaginale droogheid lijkt misschien iets wat alleen vrouwen in de overgang hebben maar dat is onterecht. droogheid komt ook vaak voor na een zwangerschap of bij het slikken van bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica of antidepressiva. bij de drogist zijn er verschillende middeltjes die effectief zijn tegen de droogheid. na de overgang maakt het vrouwenlichaam minder oestrogeen aan, waardoor je meer last kunt krijgen van vaginale droogheid. toch blijkt dat vrouwen na de overgang net zo opgewonden en vochtig kunnen raken als daarvoor. het geheim schuilt in een afwisselend en fijn seksleven.

Bloed, terwijl je niet ongesteld bent

als je bloedt terwijl je niet ongesteld bent kan dat verschillende oorzaken hebben. een gemiste pil, een teken van een infectie, zwangerschap of een poliep in de baarmoederhals.  als het bloeden lang aanhoudt is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. als het bloeden elke keer nadat je seks hebt gehad plaatsvindt kan het een soa zijn.  het is dan verstandig om een test te doen via de huisarts.

Pijn bij plassen en seks

een pijnlijke vagina kan een teken zijn van een infectie of een soa. als het langer dan twee dagen aanhoudt is het belangrijk om dit te laten controleren bij je huisarts . als de pijn zich slechts één of twee keer voordoet na de seks, kan je vagina te droog zijn. je kunt dan altijd wat glijmiddel gebruiken om te kijken of dat verschil maakt.

Diepe pijn

als je een diepe pijn voelt in je vagina, kan dat een teken zijn van een endometriose of een cyste op een eierstok.  je arts kan met een echografie bekijken wat er exact aan de hand is.
mochten de mannen denken dat ik hun vergeten ben, dan heb je het mis!
volgende week, 16 februari 2017 komt er een blog over de 'penis taboes'.

tot het volgende blog ..... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten