donderdag 19 januari 2017

hoe vaak douche jij?

hoe vaak douch jij? 
waarschijnlijk naar mening van deze Duitse dermatoloog Yael Adler te veel.
het kan het niet vaak genoeg zeggen: we douchen te vaak en vaak nog met de verkeerde producten ook., volgens deze mevrouw.
onze huid zou één keer per week genoeg hebben aan een douche.

de meesten mensen douchen minstens één keer per dag, en soms,en na het sporten bijvoorbeeld nog een keer. 
dan zepen we ons hele lichaam zorgvuldig in, we gebruiken reinigingsproducten die rijk zijn aan conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere chemische toestanden die het geheel flink laten schuimen.
op zulke aanvallen reageert volgens de dermatoloog zelfs de meest gezonde en sterke huid met irritatieverschijnselen als droogheid, jeuk en soms ook contactallergieën. 
zo verstoren we de flinterdunne hoorncellaag van onze opperhuid die ons moet beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf. 
het kost onze huid vier weken om deze beschermende laag op te bouwen. 
door ons voortdurend in te zepen verstoren we dit moeizame proces.nu hoor ik jullie al zeggen: hoe zit het dan met nare geurtjes? 
allemaal aanstelleritis , vindt de huidspecialist.
alleen oud, opgedroogd zweet stinkt, tenzij je tot de tien procent van de mensen hoort die geboren zijn met de verkeerde okselbacteriën.
als we gezond zijn en niet net een marathon in een oud synthetisch t-shirt hebben gelopen ruikt ons lichaam over het algemeen helemaal niet naar. 
het klinkt misschien allemaal wel logisch maar ik vind het ergens toch ook wel een onhygiënisch idee om bijvoorbeeld maar één keer per week te douchen, ook al zou dat beter zijn voor de huid.

elke dag douchen mag , mits je het snel doet en daarbij overwegend koud water gebruikt. 
water heeft een neutrale pH-waarde en droogt de huid minder uit dan zeep. en als je toch een douchegel wilt gebruiken, let er dan op dat die geur- en kleurloos is en zo min mogelijk schuimt. Een synthetische doucheschuim geniet de voorkeur boven een ouderwets stuk zeep.
het ook helemaal niet nodig om elke keer je hele lichaam in te zepen. 
besteed vooral aandacht aan je voeten, je oksels, je liesstreek en je bilnaad. 
de rest van je lichaam kun je gewoon met alleen water schoonhouden. Zweet, stof en afgeschilferde cellen zijn namelijk prima in water oplosbaar. 
ons lichaamseigen huidvet, dat onze opperhuid met veel moeite in de loop van vier weken opbouwt, moeten we behouden en zeker niet met zeep uitlogen.

op de vraag wat beter is in de ochtend of avond douchen hangt af van hoe je dag is.
of je make up draagt, hebt gesport ben je een moeilijk slaper of kom je moeilijk uit je bed.
maar dat is misschien wel weer een idee voor een ander blog.
ik zou zeggen: doe waar jij je goed bij voelt, en al zal het best kloppen wat ze zegt, ik douche echt wel meer dan één keer per week.

tot volgende week ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten