zondag 15 januari 2017

het gebroken hart syndroom

ja, ik moest toch even op me hoofd krabbelen toen ik dit hoorde,het gebroken hart syndroom, maar het blijkt dus echt te bestaan.
de pas overleden Debbie Reynolds zou mogelijk aan dit syndroom zijn overleden omdat het verlies van haar dochter Carrie Fisher haar te veel verdriet en pijn deed.
opmerkelijk is dat ze vlak voor haar overlijden nog had gezegd haar te missen en ze bij haar wilde zijn.
er zijn nog meer voorbeelden van overlijdens waar men denkt dat het gebroken hart syndroom de doodsoorzaak is.
actrice Romy Schneider (Sissi), haar zoon was enige maanden daarvoor omgekomen bij een ongeluk. 
en sopraan Maria Callas was door Ari Onassis, de liefde van haar leven, aan de kant gezet voor Jacky, de weduwe van Kennedy.

het gebroken hart syndroom heeft gedeeltelijk met liefdesverdriet te maken, en is een ziekte van de hartspier. het is een aandoening die zelden voorkomt en lijkt erg veel op een hartinfarct 
hierdoor kan de ziekte soms niet herkend worden. van alle hartinfarcten die voorkomen, blijkt ongeveer 1 % te gaan om het gebroken hart syndroom. 
het verschil met een hartinfarct ligt in het feit dat bij het gebroken hart syndroom geen blijvende schade aan het hart wordt aangericht. 
het hart herstelt zich vanzelf na enkele weken.
vrouwen zijn gevoeliger voor het krijgen van het gebroken hart syndroom. vrouwen reageren gevoeliger en sneller op situaties die stress opleveren. 
ook zijn vrouwen langer met stressvol situaties bezig, het beheerst soms hun hele leven. 
in een stressvol periode zoals het verlies van een dierbare of verandering van leven, ontstaat er bij een vrouw vaak langdurige of diepe stress. in deze gevallen kunnen bloedvaten in sommige gevallen op een abnormale manier gaan reageren. 
de bloedvaten naar het hart toe worden smaller waardoor het hart minder bloed krijgt.
omdat normaal gesproken in tijden van stress de bloedvaten wijder worden, zodat het hart meer bloed krijgt. 
bij het gebroken hart syndroom werken de bloedvaten bij stress precies andersom. waarschijnlijk komt dit door een teveel aan calcium die het hart wordt ingepompt ten tijden van stress. adrenaline is hier de boosdoener van. mannen kunnen ook te maken krijgen met het gebroken hart syndroom, maar in mindere mate dan vrouwen.
Takotsubo, zo hebben de Japanners het ziektebeeld genoemd, naar de takotsubo-potten waarmee zij inktvissen vangen, bolle potten met een smalle nek. dat model neemt het hart met deze ziekte aan. de basis van het hart blijft het goed doen, maar de punt van het hart staat stil en bolt op.
de term gebroken hart klopt dus niet echt helemaal want het hart zwelt dus eigenlijk op.

een gebroken hart syndroom is niet te voorkomen. het is onvoorspelbaar wie er wel of niet mee te maken krijgt. 
de een is gevoeliger voor stress dan de ander. voeding of het gebruik van medicijnen lijkt hier geen invloed op te hebben. wel is het belangrijk om oudere mensen die te maken krijgen met een grote klap in hun leven of vel stress, in de gaten te houden.
denk hier bij aan een echtpaar wat al jaren samen is en waar de ene van komt te overlijden, de overgebleven partner kan dit verlies misschien moeilijk verwerken en dan kan er dus een gebroken hart syndroom ontstaan door het gemis van de overleden partner.
een tijdje geleden was er zo een verhaal, de man lag al op sterven toen zijn vrouw plots ook ziek werd, naast elkaar en hand in hand stierf de man en een half uurtje later stierf ook de de vrouw.

het lijkt misschien prachtig om samen te sterven na vele jaren samen maar ergens is het ook intens verdrietig.
zo veel van iemand houden dat je zelf dood gaat als je zijn of haar liefde verliest, erg heftig!
zo een bak ijs leeg scheppen, je vol proppen met chocolade en rood opgezwollen ogen van het huilen na een relatiebreuk is dan toch een stuk minder erg dan het gebroken hart syndroom.
liefde kan rare dingen met je doen!

tot het volgende blog ....
Geen opmerkingen:

Een reactie posten