vrijdag 2 december 2016

grote criminelen uit Nederland

over de hele wereld vind je ze, criminelen! maar wie zijn de grootste criminelen die Nederland? 
dit zijn er 5 die we kende althans.  ze zijn alle 5 niet meer in leven.
er zijn er nog wel meer en die zijn nog springlevend!
wel is er een vermoedelijk dat er heel wat grote spelers in de onderwereld zijn waar we geen weet van hebben.
dit zijn de top 5 grote criminelen van Nederland die uit gespeeld zijn.

1. KLAAS BRUINSMA
Klaas Bruinsma was de 'vader' van de drugshandel en onderwereld van Nederland. hij stond aan de wieg van de georganiseerde misdaad in Nederland. 
de in 1953 geboren Amsterdammer begon al op jonge leeftijd met de verkoop van hasj, en ging vanaf zijn 21ste fulltime de criminaliteit in. 
eind jaren 80 was Klaas Bruinsma uitgegroeid tot de belangrijkste drugsbaron van Europa. hij zette per dag miljoenen euro's om. Bruinsma wilde de organisatie verlaten, maar door zijn gulzigheid, cocaïneverslaving en psychische problemen lukte dat niet. uiteindelijk nam Etienne Urka zijn zaken over. op 27 juni 1991 werd 'de Dominee' door Martin Hoogland doodgeschoten voor het Hilton hotel in Amsterdam. het ging waarschijnlijk om een wraakactie, maar de precieze motieven werden nooit achterhaald. 

2. WILLEM ENDSTRA
er is niet veel bekend over 'Stille Willem', maar misdaadjournalisten noemen hem de spil van de onderwereld tussen 1980 en 2004. 
Willem Endstra was de bankier van de onderwereld. Hij bouwde zijn familiebedrijf uit tot een vastgoedimperium. 
Endstra werkte nauw samen met Willem Holleeder. in 2002 werd zijn vermogen geschat op €350 miljoen. Endstra, die grotendeels buiten veroordeling wist te blijven, werd op 16 mei 2004 geliquideerd voor zijn kantoor in Amsterdam. na zijn dood werd bekend dat Endstra sinds 2002 werd afgeperst door Holleeder. 


3. SAM KLEPPER EN JOHNNY MIEREMET
Sam Klepper en Johnny Mieremet waren een duo die zich bezig hielden met drugshandel en speelautomaten onder de leiding van Klaas Bruinsma. ze leerden elkaar kennen in de Kinkerbuurt in Amsterdam, waar ze de bende 'de Denkers' oprichtten. deze bende verdiende miljoenen met bankovervallen, die nooit werden opgelost. 
in de jaren 90 stond het duo bekend als 'Spic en Span', omdat ze hun tegenstanders altijd zo netjes opruimden. Klepper en Mieremet gingen zich na een gevangenisstraf van anderhalf jaar, die ze kregen voor verboden wapenbezit, ook bezighouden met wapenhandel en afpersing. 
ze waren topfiguren in het criminele circuit van Nederland, en stonden bekend als bikkelharde criminelen. Klepper werd in 2000 vermoord in Amsterdam, en Mieremet vijf jaar later in Thailand.

4. STANLEY HILLIS
Stanley Hillis was een crimineel die ook wel bekend stond als 'de Ouwe'. hij is vooral bekend geworden door zijn ontsnappingen uit de Bijlmerbajes en de Scheveningse gevangenis. 
op jonge leeftijd ging de Hagenees naar Frankrijk om in het Vreemdelingenlegioen te dienen, waar hij als een echte man van terugkeerde. 
eenmaal terug in Nederland begon hij zijn criminele 'carrière' als bankovervaller. 
na de dood van Klaas Bruinsma wist Hillis met Mink Kok en Jan Femer de macht te krijgen in de Nederlandse drugshandel. het drietal verdiende toen miljoenen met de handel in XTC. 
op 21 februari 2011 werd Hillis geliquideerd in zijn auto op een parkeerplaats in Watergraafsmeer.

5. COR VAN HOUT

Cor van Hout kreeg zijn bijnamen 'Flip' of 'Flipper' vanwege zijn voorliefde voor de flipperkast. 
de in 1957 geboren Amsterdammer begon zijn criminele 'carrière' met gewelddadige ontruimingen van kraakpanden en overvallen. 
van Hout was het brein achter de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur in 1983. hiervoor werd hij opgepakt en tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
toen Cor van Hout, de zwager van topcrimineel Willem Holleeder, in 1991 weer vrij kwam richtte hij een nieuwe criminele bende op, die voornamelijk actief was in de seksindustrie. 
Op 24 januari 2003 werd Van Hout, na eerdere mislukte moordpogingen, geliquideerd in Amstelveen. Holleeder was mogelijk de opdrachtgever.

(bron: tijdschrift Panorama/ msn.nl)


tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten