maandag 26 december 2016

extra blog: huisvuil ophaal probleem

de afgelopen dagen is er een flinke discussie gaande rond wat veranderingen binnen de gemeente waar ik woon.
daarom heb ik deze brief geschreven zal deze ook opsturen naar het college van Burgemeester en Wethouders,en post die openbare op dit weblog!Geachte college van Burgemeester en Wethouders,


Inmiddels mogen het wel duidelijk zijn dat er onder u burgers van het eiland Tholen en Sint Philipsland veel onrust heerst over de nieuwe vorm van huisvuil ophalen.
En dan met name over het restafval.
Dan heerst er ook nog de verwarring dat op de app maanden niet staan aangegeven dat rest vuilnis wordt opgehaald en op de papieren versie wel.
dit alles word nog eens extra versterkte door de uitspraak van raadslid Dhr. Kraamer op facebook, die blijkbaar de mening heeft om voor iedereen te kunnen bepalen dat ze in feite zeurkousen zijn.
ik citeer:


“Typisch Nederlands om moord en brand te schreeuwen voordat we het goed geprobeerd hebben. Wij hebben 4 kinderen en eens in de twee weken is één-derde container vol sinds ook de pakken bij het kunststof afval gedaan mogen worden. En die worden vaker opgehaald. Zie het probleem niet echt. Denk dat de niet-scheiders het hardst roepen.”


Dit is typisch Nederland om te roepen omdat er bij voorbaat kan worden vastgesteld dat er genoeg gezinnen zijn die niet met 1 keer per maand legen van de grijze container gaan rond komen.
Denk aan de grote gezinnen, gezinnen met kleine kinderen die nog in de luier lopen.
maar denk ook aan de oudere en zieke mensen die niet zomaar even de middelen hebben om hun afval naar een milieustraat te brengen.
om nog maar te zwijgen over de overlast van stank, ongedierte en beestjes die in je container gaan nesten.
Denk hier zeker even bij na, lekker zomers buiten in de tuin zitten met de stank van je container en de beestjes die er uit kruipen.
Ja, spuiten om ze om zeep te helpen maar dat spuiten is dan zeker weer slecht voor het milieu?


Ik kan nu wel gaan goochelen met allemaal cijfers maar die zijn bij jullie ook wel bekend.
Aan de hand van die cijfers is er vast weer iemand aan het doorrekenen gegaan, op papier, en op papier komt dan weer zo een leuk bedachte manier uit die wordt doorgevoerd naar de praktijk.
Echter mogen toch duidelijk zijn dat niet alles wat op papier wordt geboren in de praktijk ook gaat werken. Er zijn genoeg voorbeelden die op papier zo mooi zijn en in de praktijk niet werken.
Ik ben geen rekenwonder en ook geen helderziende maar ik kan nu al voorspellen dat er grote problemen gaan komen.
Mensen kunnen niet altijd hun afval kwijt en gaan het op andere manier ruimen.
Op plaatsen waar het zeker niet hoord en dan kan de gemeente weer gaan piepen over het huisvuil wat wordt gedumpt langs de kant van de weg of andere plaatsen.
Kleine gezin kunnen ruimte over hebben maar niet iedereen voelt zich verplicht om de buurman of buurvrouw aan te bieden het bij hun in de container te stoppen. Ieder huishouden betaald immers voor zijn eigen lasten per jaar als de nota van de gemeente weer op de deurmat is gevallen.En om die reden vinden de burgers ook dat ze recht hebben op een redelijke wijze en haalbare wijze van ons huisvuil. We betalen er immers voor!


als ik dan toch een rekensom zou moeten maken waarom niet zaken omdraaien.
de gft bak is over het algemeen minder vol dan de grijze bak.
2 x per maand de grijze en 1x de groene bak, oude papier wordt veelal per gemeente door een sport-of muziekvereniging opgehaald.

In de zomermaanden zal 1x groen niet genoeg zijn omdat dat juist de maanden zijn waar we last hebben van stank en beestjes.
de ophaal van plastic is opzich niet verkeerd mogen het niet zo zijn dat op vele plaatsen de zakken over de straat heen waaien of door de jeugd omver en kapot worden geschopt.
Dit zou in mijn ogen eerder een punt zijn om te verbeteren.

Er zijn genoeg plaatsen op de wereld waar het verwerk van vuilnis slecht is en mensen letterlijk leven op het vuil.
Laat we dit niet ook zo ver komen in ons land maar zeker een beter passende oplossing zoeken waar de burgers van het eiland Tholen en Sint Philipsland naar tevredenheid zichzelf in kunnen vinden.
Laat een verbetering van afval scheiden goed zijn maar dit zou dan wel in een betere communicatie kunnen gaan met uw burgers.
Ik denk dat vele burgers deze mening met mij zullen delen.

met vriendelijke groet,
               
                                Linda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten