donderdag 10 november 2016

zwarte piet

sinds het begin van de 21e eeuw is er steeds meer discussie gekomen over het al dan niet racistische karakter van het fenomeen zwarte piet. 
op verschillende plaatsen in Nederland wordt zwarte piet daarom sinds 2014 verruild voor een piet met roet vegen of andere huidkleur.
zwarte piet is de hulp van sinterklaaszwarte piet brengt tijdens het sinterklaasfeest in december de cadeautjes. hij klimt door de schoorsteen van de huizen als de mensen slapen, om de cadeautjes binnen de huiskamer te brengen.

bezwaren tegen als racistische opgevatte aspecten van zwarte piet ontstonden voor het eerst in de jaren zestig van de 20e eeuw. 
tot de jaren 80 droeg zwarte piet een roe en een zak met snoepgoed. zo moest hij stoute kinderen afschrikken: brave kinderen kregen snoep en cadeautjes, stoute kinderen zouden gestraft worden met de roe of in de zak meegenomen worden naar Spanje. 
onder druk van veranderende opvoedkundige inzichten verdween het dreigende element uit het karakter van piet, tezamen met de roe. 
in 1981 kwam de eerste actie, vanuit de Surinaams-Nederlandse gemeenschap. de Solidariteits Beweging Suriname startte een actie, 'Sinterklaas vieren zonder Zwarte Piet', en in 1986 pleitte de Beweging Surinaams Links er, zonder succes, voor om het kinderfeest zonder de figuren sinterklaas en zwarte piet te vieren.
in 1996 wilde het actiecomité 'Zwarte Piet = Zwart Verdriet' piet een andere kleur geven, maar dat is nooit aangeslagen.
rond 2011 komt de discussie op gang of de knecht van Sinterklaas, zwarte piet, een racistische klank zou hebben. zowel de huidskleur als de 'sociale positie' van zwarte piet vormden hiervoor de aanleiding.
er zijn er in de loop der tijden elementen in de rol van Zwarte Piet geslopen, die als racistisch worden ervaren.
de protesten tegen zwarte piet roepen ook tegenacties op. 
voorstanders van zwarte piet stellen dat zij een Nederlandse traditie verdedigen die in hun ogen niets met racisme te maken heeft. sinds het opvlammen van de zwarte pietendiscussie in 2011 is er geregeld sprake van verhitte debatten en felle confrontaties, met name op de sociale media's. 

aankomende zaterdag,12 november 2016 zal de intocht van sinterklaas op tv weer te volgen zijn.
ik denk dat deze dit jaar, net als vorige jaren vol met actievoerders zal zijn tegen zwarte piet. voor mij is de lol er dan ook vanaf.
iedere cultuur kent zijn eigen feesten en sinterklaas is er een die bij Nederland hoort.
dit hele kinderfeest wordt afgebroken omdat mensen simpel weg de achtergrond er niet van kennen. ik heb hier vorige jaar ook al een blog over geschreven dus ik ga niet verder in herhaling vallen.
laat elkaar toch in cultuur vrij en zeik niet over onzin dingen als dit!
als Nederlander schaam ik me diep dat mensen zo laag zinken om hier in mee te gaan, roet piet, kaas piet en stroopwafel piet? ik ben er klaar mee!
ik wil totaal niks meer met sinterklaasfeest te maken hebben op deze manier.
geen intocht kijken met warme chocolademelk en pepernoten, ik koop niks meer wat met sinterklaas te maken heeft. die cultuur is ons Nederland afgenomen!
ik ga wel voor de kerstman ... o wacht ... die proppen we vol met koekjes en melk, kans op overgewicht en suikerziekte ... dus ... kom op zeg! laten we eens ophouden met achter als het woord racisme te plakken, laat ieder zijn waarde met hun eigen cultuur. niemand zegt dat je mee moet doen maar gun die andere dan wel hun plezier van hun traditie, ongeacht geloof en huidskleur!

tot het volgende blog ....Geen opmerkingen:

Een reactie posten