vrijdag 11 november 2016

spelletje spelen? : twister

we leven in een tijd dat we bijna een zijn geworden met onze laptop, tablet of telefoon.
als je uit eten gaat maken we allemaal we even gauw een foto voor op onze sociaal media, ik maak maar daar ook schuldig aan.
daarom eens wat anders als die dingen of een avondje bank hangen, gezellig een spelletje spelen.

deze maand heb ik gekozen voor twister.
twister is uitgevonden door Charles Foley en in 1966 op de markt gebracht door Milton Bradley (MB Spellen).
hoewel het spel toen als onfatsoenlijk werd bestempeld werd het toch erg populair. het onfatsoenlijke zat denk ik in het feit dat je soms in wel heel vreemde houding kan komen met je medespelers. maar dat maakt het ook juist weer erg leuk.


hoe wordt het gespeeld?
het spel gebruikt een plastic vloerkleed bedrukt met grote gekleurde cirkels.  
het aantal deelnemers is in principe onbeperkt, maar bij meer dan vier deelnemers wordt het wat krap.
bij het spel hoort een draaischijf die is verdeeld in vier vakken. elk vak staat voor een lichaamsdeel: linkervoet, rechtervoet, en linker of rechterarm. deze vakken zijn verder onderverdeeld in vier verschillende kleuren. 
de spelleider draait de schijf en roept, bijvoorbeeld, "linkervoet op blauw". de spelers moeten nu dat lichaamsdeel op een van de cirkels met die kleur plaatsen, zonder om te vallen. dan wordt de draaischijf weer gedraaid, en moet het volgende lichaamsdeel geplaatst worden. elk geplaatst lichaamsdeel moet blijven staan, totdat het lichaamsdeel opnieuw genoemd wordt met een andere kleur. bovendien mag een gekleurde cirkel niet door twee personen tegelijk gebruikt worden.
wie omvalt, een cirkel loslaat of een lichaamsdeel op een verkeerde cirkel plaatst is af.
het leuke van het spel is, dat de deelnemers op het laatst de meest acrobatische standen in moeten nemen om nog een vrije cirkel van de juiste kleur te bereiken.

je kan het spel kant en klaar bijna overal wel kopen. maar je zou ook zelf dit spel in elkaar kunnen knutselen, ook weer een leuke bezigheid voor met de kinderen.
op een laken, houten plaat of karton kun je de kleuren cirkels maken. laat dit goed drogen.
omdat ik het vrij moeilijk vinden hoe ik precies moet uitleggen hoe je een draaischijf kan maken heb ik hier een voorbeeld van hoe je het zou kunnen doen. ik denk dat karton het beste werk.
van andere karton zou je dan een pijl kunnen maken die je in het midden vast maakt met een splitpen.
er zijn ook mogelijkheden met hout maar dat kan je zelf via google wel opzoeken.

of je nou een koopt of zelf maakt het bied garantie voor dolle pret.
dat is een ding wat ik zeker weet.
met wat lekkere snacks erbij en wat te drinken heb je zeker een zeer geslaagde avond of middag met je familie of vrienden.

ieder maand neem ik een spelletje onder de loep, gezellig met zijn alle om de tafel een spelletje doen.
toch gek dat de meeste mensen dit alleen doen met een stroomstoring omdat de tv of computer het niet doet. het kan zo leuk zijn om lekker ouderwets een spelletje te doen!


tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...