vrijdag 4 november 2016

pesten 2016, #stopbullying!!

via de media en op de sociale media's zijn vaak filmpjes te zien van jongeren een iemand onder uit schoppen of slaan. ook in een filmpje was ooit te zien hoe iemand zo geschopt en geslagen werd dat ze buitenbewust zijn was. gelukkig zijn in beide gevallen de personen die er verantwoordelijk voor waren door middel van de filmpjes aan gepakt.
helaas zijn er ook genoeg gevallen waar nog niks mee is gedaan. vaak omdat het slachtoffer bang is voor nog meer gevolgen. het langdurig pesten kan lichamelijke en of psychische klachten veroorzaken en soms zelfdoding tot gevolg. de meeste jongeren hebben of krijgen als gevolg van pesten weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. je vraagt je misschien wel eens af waarom iemand gepest wordt. dit kunnen verschillende oorzaken zijn. voorbeelden zijn dat ze jaloers op iemand zijn omdat die persoon heel slim is of omdat zijn/haar ouders meer geld hebben en hij of zij daardoor mooiere spullen heeft,of juist omdat ze niet veel geld hebben. maar het kan ook zijn dat je anders bent dan de rest,de kleding is bijvoorbeeld bijzonder of apart of je hebt een handicap. maar er kan helemaal geen aanleiding zijn en zoeken ze gewoon iemand om vervelend tegen te doen. dan pesten ze om stoer te doen en omdat andere kinderen dan bang voor ze zijn.
een pester denkt niet na over wat hij/zij doet en kan snel boos of zelfs agressief tegen iemand doen. hij/zij vind iemand die gepest wordt niet zielig maar vind het leuk als ze iemand tot huilend toe kunnen pesten of nog erger de persoon zo bang maken dat deze niet meer actief wil of kan deelnemen in een sociaal leven. een pester wil graag de baas zijn over andere kinderen en doet wat hij/zij wil. ook hebben ze vaak een grote mond tegen de leraar of tegen ouders en doen vaak dingen die niet mogen. hoe moeilijk het ook voor je kan zijn,kom voor jezelf op door er over te praten met bijvoorbeeld je ouders,leerkrachten of een vriend/vriendin. een echte vriend/vriendin willen namelijk dat jij je goed en veilig voelt en zullen je helpen om het pesten te stoppen. misschien zijn er wel meer kinderen die gepest worden waardoor je samen dan sterk staat om het pesten te laten stoppen. je moet in ieder geval iets doen want anders blijft het pesten doorgaan!

pesten komt ook voor bij volwassenen. op het werk of ouders die door hun eigen kinderen slachtoffer zijn. laten we dat ook niet vergeten! hier geld het zelfde als bij de jeugd,praat er over of laat weten dat je door hebt wat er met deze persoon gebeurd. vaak als het slachtoffer steun heeft van andere voelen ze zich sterker,dit geld ook bij de jeugd. stel jezelf in voor in de situatie van het slachtoffer,wat zou je zelf willen dat andere doen? lijkt me dan toch duidelijk dat jezelf ook graag hulp zou willen. dus mensen,kom op! en laat het pesten nu eens ophouden en laten we die pesters eens in hun kraag gaan grijpen!


dit blog verscheen eerder op 22 juni 2014.
wel zijn er aanpassing in de tekst van nu gemaakt.

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten