vrijdag 14 oktober 2016

spelletje spelen? : Spokentocht

we leven in een tijd dat we bijna een zijn geworden met onze laptop, tablet of telefoon.
als je uit eten gaat maken we allemaal we even gauw een foto voor op onze sociaal media, ik maak maar daar ook schuldig aan.
daarom eens wat anders als die dingen of een avondje bank hangen, gezellig een spelletje spelen.

deze maand is het oktober en dat betekend Halloween!
dit jaar valt dat op maandag 31 oktober.
dit spel vraagt wel wat voorbereiding en mensen die willen mee helpen. en we spelen dit niet binnen maar buiten!
dit spel heet Spokentocht en wordt bij voorkeur s'avond gehouden.

wat heb je nodig:
- een platengrond van je dorp of stad of ga creatief zelf rondlopen om een tocht uit te zetten.
- mensen die je helpen. denk aan familie of vrienden maar misschien dat dit ook gedaan kan worden van uit een school of buurtvereniging.
bedenk bijvoorbeeld een woord, deze mensen kunnen een letter geven van het woord door de speurders een vraag te stellen of een opdracht uit te voeren. zo verdienen ze de letter. het woord kan je zelf bepalen, maar zorg dat je dan wel genoeg mensen heb die meedoen.

- uitgeholde pompoenen of windlichten. misschien weer iets leuks om samen met je gezin of andere te gaan doen.

voorbereiding:
- markeer de route door de pompoenen met kaarsen of windlichten te plaatsen op de route. dit kan je misschien doen aan de voordeur bij mensen. dit om vernieling of weghalen te voorkomen!
als je mensen op je route heb die helpen kunnen zij misschien ook aangeven welke richten ze op moeten om bij de volgende persoon te komen.
- laat mensen zicht verkleden, denken aan het thema van Halloween. deze kunnen onderweg op de route onderdeel zijn van het spel.
heb je te weinig mensen dan kan je er misschien voor kiezen om bij de plaatsen waar lichten staan een letter te hangen. zorg dat deze wel duidelijk genoeg zijn en hou ook rekening met de weersomstandigheden!
als je kleinere kinderen heb kun je bij deze een volwassenen mee laten lopen.
je kan eventueel kinderen lampionnen laten dragen, het kan voor sommige misschien best griezelig zijn dus een lichtje kan soms de spanning wat verminderen.het spel spelen:
-bedenk wel als je dit gaat doen hoe oud zijn de kinderen. pas je griezel factor wel aan daar op.
de grotere kinderen kunnen misschien de humor van een spook wat je laat schrikken nog wel zien maar kleintje maakt het alleen maar bang. bespreek dus goed hoe je groepjes maakt en welke groep je wel of niet de stuipen op het lijf kan jagen!
- laat de groepjes om bijvoorbeeld om de 5 minuten vertrekken. verder zullen ze naar de aanwijzingen die ze krijgen hun route moeten zoeken.
het spel wijst zich zelf wel uit gaande dat het gespeeld wordt.

extra:
- als je de kinderen het woord Halloween bij elkaar wil laten speuren moet je dus ook zorgen dat je genoeg mensen hebt om de letters uit te laten delen.
je kan er ook voor kiezen een aantal mensen letters uit te delen en een paar bij de aangegeven lichten te hangen.
welke woord je ook neemt, hou het leuk door wel iets te nemen wat bij het thema past. hoe groot je het woord wil hebben is aan je eigen.
je kan ook woorden nemen die ze kunnen speuren, deze woorden kunnen ze dan in een volgorde gaan zetten wat weer een zin vormt.
- tijdens de tocht kan je ketels met snoep gebruiken. deze kunnen door personen bij zich worden gehouden en dan kunnen de kinderen snoep uit deze ketel nemen.
- na zo een speurtocht kun je de kinderen belonen door bijvoorbeeld een snoepzak. 
- als de kinderen zelf ook verkleed zijn en deelnemen aan de speurtocht is dat nog leuker, wat is er nou nog leuker dan een kudde spoken die door je dorp heen speuren!

verder is het eigenlijk veel creativiteit van de organisatie.
de tocht kan je zo lang maken als je zelf wild maar hou er rekening mee als je kleinere kinderen hebt die mee doen. die lopen niet graag lang in het donker.
dit spel is misschien het leukste als een school of buurtvereniging er bij helpt maar heb je een grote familie kan dat ook. maar misschien heb jij wel heel veel leuke vrienden of goede buren die een avondje spoken leuk vinden.
dit spel kan je ook met een andere thema in elkaar zetten voor bijvoorbeeld een kinderfeestje.
je kan dan een piratenthema kiezen.
ik kan begrijpen dat mensen dit nog al een werken vinden om uit te voeren maar het kan echt heel leuk zijn, dit spel heb ik jaren geleden gespeeld via de jeugdsoos hier en het was echt super leuk.
heerlijk als je ergens iemand hoort gillen van schrik.
helaas was ik zelf toen ook de pineut, een of ander spook had me te pakken.
dit is nou geen spel wat je speelt binnen rond de tafel met een drankje en wat chips erbij maar met dit spel heb je zeker het doel bereikt dat kinderen niet bezig zijn met computer of voor de tv hangen!


ieder maand neem ik een spelletje onder de loep, gezellig met zijn alle om de tafel een spelletje doen.
toch gek dat de meeste mensen dit alleen doen met een stroomstoring omdat de tv of computer het niet doet. het kan zo leuk zijn om lekker ouderwets een spelletje te doen!

tot het volgende blog ....
Geen opmerkingen:

Een reactie posten