zondag 11 september 2016

vormen van huwelijk

na het lezen van dit zou ik bijna opgelucht adem halen dat ik dus niet en nog nooit getrouwd ben geweest! een waar onderzoek naar het huwelijk die je voor dat je ooit zo ver bent gekomen al bij voorbaat een anti-gevoel krijgt bij het huwelijk.
oké, het kan misschien nut hebben voor wie de sprong wil wagen, passen jullie nou wel of niet bij elkaar en wat voor soort huwelijk zou je dan hebben.
E. Mavis Hetherington, een professor psychologie aan de universiteit van Virginia, besteedde 30 jaar van haar leven aan het bestuderen van het huwelijk.
ze identificeerde in totaal vijf verschillende soorten huwelijken. twee daarvan maken een goede kans om het tot een goed einde te brengen; de drie anderen eindigen meestal met een scheiding. 

1. Het traditionele huwelijk

opmerkelijk genoeg is het traditionele huwelijk, waarbij de man kostwinnaar is en de vrouw het huishouden doet, als het meest stabiele soort huwelijk. in Hetheringtons studie heeft dit huwelijk de laagste scheidingskans. omdat een traditioneel huwelijk goed functioneert,beide partners scheppen voldoening en geluk, hun rolverdeling is prima en ze voel zich door hun partner gerespecteerd.

2. Het individuele, maar toch bindende huwelijk

partners maken een goede kans want dit soort huwelijk heeft de tweede laagste scheidingsratio. partners hoeven niet elke minuut van de dag samen door te brengen of van elkaar op de hoogte te zijn, maar hebben toch een sterke band. het huwelijk doet dienst als een toevluchtsoord waar zowel man als vrouw op het einde van de dag liefde, steun, affectie en vriendschap vinden.

3.  Het achtervolger/achtervolgde huwelijk

in dit huwelijk is de vrouw 80% van de huwelijken de achtervolger. ze wil problemen bespreekbaar maken en oplossen, de man heeft de rol van achtervolgde, hij vermijdt confrontatie en houdt zich op een afstand. in een typisch conflict binnen dit soort huwelijken zal de vrouw een probleem aankaarten. de man heeft daar helemaal geen zin in en duikt weg achter zijn krant of zijn laptop, hij lijkt te luisteren, maar doet dat niet, in de hoop dat zijn partner het daar bij laat. Uiteindelijk komen ze steeds verder van elkaar te staan en zal een scheiding onvermijdelijk worden.. dit soort huwelijk heeft een hoog scheidingsrisico.

4. Het vrije huwelijk

in een vrij huwelijk gaan de twee partners hun eigen gangen.  ze maken niet veel ruzie, maar ze hebben elkaar ook niet nodig om zich goed te voelen. mannen en vrouwen in dit soort huwelijken zouden ongeveer hetzelfde leven leiden mochten ze niet getrouwd zijn. ze hebben weinig affectie voor en geven weinig steun aan elkaar. dit soort huwelijk heeft een hoog scheidingsrisico.

5. Het huwelijk met een hoog drama-gehalte

dit soort huwelijken wordt gekenmerkt door van drama. de koppels zijn emotioneel onstabiel. ruzie leidt vaak tot goedmaakseks. deze ruzie-sekscyclus kan een tijd werken, maar wordt problematisch wanneer een of beide partners harde, kwetsende dingen zeggen tijdens een conflict. vaak eindige soort huwelijk in een scheiding omdat een van de twee partners de waarde van samenzijn en passie niet meer hoger stelt als de ruzie.


oké, toch best heftig als je het zo leest. maar om nou elkaar eens grondig door te lichten in wat voor soort huwelijk jij zit of hoe jullie tegenover elkaar staan voor je een huwelijk verbinding aan gaat gaat misschien wat ver.
hou van elkaar en accepteer elkaar dan zal het best goed komen.
ik heb de ervaring van een huwelijk niet maar persoonlijk ben ik een type wat gaat voor een combi van 2 en 4, je hoeft niet iedere minuut van de dag op de hoogte te zijn van elkaar. en je hoeft ook niet lekker klef alles samen te doen. alsjeblieft niet! 
nee, ik wil zelfstandig dingen kunnen doen, en dat moet hij ook kunnen doen. als ik een weekend met me vriendinnen wil optrekken moet dat kunnen, en als hij een weekend wil gaan vissen met zijn maten moet dat ook kunnen. maar ondanks vrijheid ook tijd voor elkaar en je gezin (als er kinderen zijn).
ik denk als je echt elkaar vertrouwd en eerlijk bent de liefde sterk genoeg is om dit samen aan te kunnen.
en niet alles hoef je met een stempel van "type" te bedrukken.

tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten