zondag 14 augustus 2016

Olympische drama's


momenteel zijn de olympische zomer spelen nog in volle gang maar er wordt niet alleen flink gesport op de olympische spelen. op elke Spelen komen wel de nodige drama's voorbij.
hier een paar van die drama's op een rij! 

1994
in 1994 is kunstschaatsster Nancy Kerrigan aan het oefenen was voor de nationale kampioenschappen. na haar training wordt ze door een man met een honkbalknuppel op haar knie geslagen, ze moest zich  terugtrekken uit de competitie. toen bleek dat haar concurrente Tonya Harding de aanval had laten uitvoeren, werd zij geschorst voor het leven, maar mocht nog wel meedoen aan de Winterspelen in Lillehammer. Tonya werd achtste, Nancy tweede.

2012
Lance Armstrong was een van de  beste wielrenner aller tijden. op de spelen van 2000 in Sydney won hij een bronzen medaille, en hij won zeven keer de Tour de France. in 2012 werden zijn overwinningen in twijfel getrokken door de Amerikaanse Anti-Doping Agency. er werd inderdaad doping aangetroffen bij het onderzoek, en hij mocht de rest van zijn leven niet meer deelnemen aan wielrenwedstrijden. Lance moest al zijn medailles inleveren die hij na 1998 had gewonnen, waaronder zijn Olympische medaille.

2010
op de Winterspelen van 2010 in Vancouver keek heel Nederland vol spanning  mee naar de 10 km van Sven Kramer. de favoriet van de race maakte echter door een fout van trainer Gerard Kemkers, een verkeerde wissel en werd gediskwalificeerd. een foutje die Sven niet snel zal vergeten.

2004
dan het schandaal rond de Griekse sprinters Kostas Kenteris en Katerini Thanou op de spelen van 2004. het duo mistte een dopingcontrole aan de vooravond van de Spelen, naar eigen zeggen vanwege een motorongeluk maar dit bleek een grote leugen te zijn. ze mochten niet meer meedoen aan de spelen, en vier jaar later werden ze schuldig bevonden aan meineed. hun coach, twee zo gezegde ooggetuigen en verschillende artsen kregen een gevangenisstraf omdat ze hadden meegewerkt aan het bedrog.

1988
voor een paar uur was Ben Johnson tijdens de spelen van 1988 in Seoul de olympische kampioen op de 100 meter en ook nog super snel geschiedenis schreef, die we nooit zullen vergeten. nadat hij zijn gouden medaille in ontvangst nam werd hij echter positief op doping getest, waardoor hij zijn medaille weer moest inleveren en voor twee jaar geschorst werd.

2000
Atletiek-ster Marion Jones was de trots van de Verenigde Staten toen ze op de Zomerspelen van 2000 in Sydney drie gouden en twee bronzen medailles won. een paar jaar later kwam echter naar buiten dat ze doping had gebruikt, en werden haar alle medailles afgenomen.

de vrijlating van de witte duiven na het aansteken van de Olympische vlag was een traditie tot 1988. tot het moment dat het vreselijk misging in Seoul. toen werd een deel van de duiven namelijk levend verbrand door de olympische vlam! dierenrechtenorganisaties pleitten er daarna voor de traditie af te schaffen, en met succes.
er waren nog wel wat meer misser, deze vond ik wel bijzonder:
de Canadese snowboarder Ross Rebagliati won in 1998 een gouden medaille, maar moest die later weer inleveren nadat er marihuana in zijn bloed werd ontdekt. later bleek echter dat marihuana niet op de lijst van verboden middelen stond, en dus kreeg hij zijn medaille weer terug. een gevalletje geluk bij een ongeluk?
ik ben absoluut geen sportfan maar ik ben wel van mening als je aan sport doet, doe het dan eerlijk. werk je zelf in het zweet om je prestatie's te behalen maar maak geen misbruik van middelen. ik denk dat die middelen meer kapot maken dan goed doen.
niet alleen om gezichtverlies bij betrapping maar ik denk dat het je lichaam ook sloopt.

tot het volgende blog .....Geen opmerkingen:

Een reactie posten