dinsdag 26 juli 2016

bij toeval uitgevonden dingen

sommige dingen die we dagelijks gebruiken of tegen komen zijn eigenlijk bij toeval ontdekt.
we staan er niet altijd bij stil en dat hoeft ook niet maar hier volgen een aantal van die dingen die bij toeval zijn ontdekt maar die wij al heel gewoon zijn gaan zien.


MAGNETRON

Percy Spencer was tijdens de tweede wereldoorlog een expert op het gebied van microgolven, en werd daarom ingeschakeld om een radar te ontwikkelen. tijdens zijn werk ontwikkelde hij een radar die veel werd gebruikt door de geallieerden. toen hij daar op een dag aan werkte merkte hij dat de chocoladereep in zijn broekzak gesmolten was. daardoor kwam hij op het idee dat de microgolven ook gebruikt kunnen worden om voedsel op te warmen. 
het heeft nog wel wat jaren geduurd voor de magnetron een feit was.


RÖNTGENSTRALEN

in 1895 was de Duitse natuurkundige Wilhelm Röntgen aan het experimenteren met kathodestralen. op een dag liet hij elektriciteit door de met zwart karton bedekte kathodebuizen lopen, en hij ontdekte dat een chemische stof die een paar meter verderop ontstond begon te gloeien. zo ontdekte hij dat de onzichtbare stralen door massieve objecten heen konden. 
hij noemde de stralen 'X-Rays', waarbij de 'X' staat weet niemand.

BRANDY

in de 16de eeuw kookte een Nederlandse kapitein wijn om het in te dikken, waardoor het makkelijker te transporteren was. het idee was om dan de dikke wijn later weer te verdunnen met water. De in gedikte wijn bleek echter lekkerder dan de verdunde variant, en de 'brandewijn' was geboren.

KLEI

dit product is oorspronkelijk ontworpen als schoonmaakmiddel van behang in de jaren 30. 
het werd echter niet erg goed verkocht en het bedrijf, Kutol Products, stond op het punt om failliet te gaan. de medewerkers kwamen er echter al snel achter dat kinderen ermee knutselden. 
ze brachten het toen opnieuw op de markt door het schoonmaakmiddel eruit te halen en er kleur aan toe te voegen. en de rest is denk ik wel bekend, wie heeft er nou niet gekleid?

er zijn nog veel meer van die dingen te vinden die bij toeval zijn ontdekt.
kauwgom is door New Yorkse uitvinder Thomas Adams ontstaan toen deze experimenteren met chicle (het sap van een Zuid-Amerikaanse boom) als een mogelijk alternatief van rubber.
De Britse apotheker John Walker roerde in een pot vol chemicaliën, toen hij zag dat er een gedoogd klompje materiaal aan het einde van zijn stok was gaan zitten. toen hij dat ervan af probeerde te vegen ontbrandde het uiteinde, en zo is de lucifer geboren.
hoe toevallig wil je het hebben?
nou toevallig zijn we hier mee aan het eind van dit blog gekomen.

tot het volgende blog .....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten