donderdag 5 mei 2016

4 mei dodenherdening, 5 mei vieren we vrijheid.

4 mei is zo een dag waar we stil staan bij de slachtoffers van de tweede wereld oorlog.
om 20.00 houden we stilte in hun eer.
en hoe graag we het ook willen, echt stil is het nooit, geluid is er altijd wel.
maar voor de gene die opzettelijk herrie gaan maken vind ik het rond uit beschamend en respectloos om deze gelegenheid op die manier te verstoren.
om niet volledig alleen maar stil te staan bij dodenherdenking ben ik eens gaan zoeken of ik nog andere dingen van uit de oorlog kon vinden die hier rond het dorp zijn gebeurd tijdens de oorlog en ik vond een interessant stukje.


Sint Philipsland is zo rond 5 novemeber 1944 bevrijd en stond onder bewaking van de geallieerde troepen die de kustenlijnen goed in de gaten hielden, met namen die van Schouwen Duiveland.
vanaf verschillende punt waar watertorens staan had je uitstekende punt om je vijand te observeren, en dat wisten de duisters ook. dus wilde die af van zulke torens.
in de nacht van 22 op 23 januari steken een vijftal Duitse parachutisten
(fallschrimjagers) over bij Zijpe om een aanval uit te voeren.
bij de boerderij Rumoirt komt het tot een vuurgevecht, 3 Poolse, 2 Engelse en 1 Nederlandse militair overleven dit gevecht niet. er is ook een burger slachtoffer te betreuren.
op de foto zie je links een toren, deze werd rond middernacht tijdens dit gevecht opgeblazen.
ook vond ik het stukje over het neergeschoten Engelse  4 viermotorige bommenwerper boven de Luijsterkreek. dit gebeurden op 10 september 1942, rond kwart voor twaalf s'avonds.
het toestel werd neergehaald door een Duitse nachtjager.
alle 8 inzittende zijn om gekomen. hun lichamen zijn begraven op de speciale erebegraafplaats in Bergen op Zoom.
en dan maak ik nu even een sprong naar vandaag: 5 mei!
door heel Nederland zijn festivals met muziek georganiseerd om onze vrijheid te vier.
iedere jaar worden er artiesten gevraagd om ambassadeurs van de vrijheid te zijn. deze trekken dan per helikopter van festival naar festival om op te treden.
dit jaar zijn dat zangeres Kovacs, zanger Nielson en het dj-duo Sunnery en Ryan Marciano.
op ruim 18 verschillende plaatsen zijn deze festivals te bezoeken en iedere plaats heeft naast hun gast ambassadeurs hun eigen programma aan artiesten die er op treden.
dit jaar valt 5 mei te gelijk met de Hemelsvaartsdag.
de voorspellingen zijn in ieder geval zonnig voor vandaag dus dat is al een voordeel als je er naar toe gaat.tot het volgende blog .....Geen opmerkingen:

Een reactie posten