woensdag 23 maart 2016

extra: the day after: bomaanslag Belgie

22 maart zal voor Brussel dezelfde klank krijgen als 13 november voor Parijs. Op deze dag troffen bloedige aanslagen de Belgische hoofdstad in het hart. Bij meerdere bomexplosies kwamen zeker 31 mensen om. Een samenvatting van de dramatische gebeurtenissen van gisteren.


Om 8 uur 's ochtends zijn twee bommen afgegaan in de vertrekhal van vliegveld Zaventem. Op dat moment was het erg druk op de luchthaven. Zeker 11 mensen werden bij de explosies gedood, 86 mensen raakten gewond.
Op bewakingsbeelden die de politie heeft verspreid zijn drie mannen te zien die de aanslag gepleegd zouden hebben. Twee van de daders zijn omgekomen, een derde is voortvluchtig. Op het vliegveld is een onontplofte bomgordel gevonden. Mogelijk was die van de derde verdachte.
Na de explosie was er paniek onder de reizigers. Duizenden mensen die op het vliegveld waren, werden geëvacueerd. Passagiers aan boord van vliegtuigen die op het punt stonden te vertrekken, werden ondergebracht in hangars.
Aanslag op metro
Ruim een uur na de aanslag op het vliegveld ontplofte een bom in de metro in het hart van Brussel, in de buurt van metrostation Maalbeek. Daarbij kwamen 20 mensen om en raakten 106 mensen gewond. Na de explosie brak paniek uit onder de passagiers.
De aanslagen verlamden Brussel: het vliegveld werd gesloten, metro's en treinen reden niet meer en mensen werden opgeroepen om binnen te blijven. Pas in de loop van de middag kwam het openbaar vervoer weer op gang. Zaventem blijft ook morgen gesloten.
Veel mensen zijn zwaargewond. De terroristen gebruikten spijkerbommen, explosieven vermengd met spijkers, bouten en moeren. Dit soort bommen zijn bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Sommige slachtoffers in Brussel verloren ledematen door de bommen.
De aanslagen zijn hard aangekomen in België. Op pleinen in de stad schreven mensen met krijt boodschappen. 's Avonds verzamelden honderden Brusselaars zich op het Beursplein. 
De aanslagen zijn opgeëist door IS, maar de Belgische justitie kon dat nog niet verifiëren. De politie heeft in heel België huiszoekingen gedaan.


"Een aanslag kan overal plaatsvinden", zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Hij reageert daarmee op de bloedige aanslagen in Brussel.
De NCTV houdt er rekening mee dat de kans bestaat dat er ook in Nederland een aanslag wordt gepleegd. "We nemen de noodzakelijke maatregelen. dinsdagochtend hebben ze onmiddellijk op luchthaven Schiphol extra marechaussee ingezet in het kader van beveiliging. Extra politie op de stations op de grote vier steden en we hebben de grenscontrole geïntensiveerd. Daar werden later nog 100 man extra bijgezet."
Schoof sluit niet uit dat de voortvluchtige daders in Nederland zijn. "Dat is een van de redenen dat we de grenscontroles hebben geïntensiveerd.

bron: rtl nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten