dinsdag 22 maart 2016

extra: bomaanslagen

Op vliegveld Zaventem in Brussel is een aanslag geweest. Er zijn zeker 13 doden gevallen en 35 gewonden. De chaos is enorm op het internationale vliegveld.
Op verschillende plaatsen in Brussel zijn vandaag meerdere aanslagen gepleegd. Dit is wat we weten over de aanslagen in de Belgische hoofdstad. 
De aanslagen vonden plaats op meerdere locaties plaats in Brussel. 
Op de internationale luchthaven Zaventem hebben zich twee explosies voorgedaan. Kort daarop werd bekend er ook explosies plaatsgevonden hadden op metrostations in het centrum van Brussel. Het gaat in ieder geval om de stations Molenbeek en Schuman. 
Er zijn meerdere doden en gewonden gevallen bij de aanslagen. Momenteel wordt er gesproken over zeker dertien doden en 35 gewonden. 
Er zijn diverse veiligheidsmaatregelen getroffen in België. 
Inmiddels geldt in Brussel het hoogste dreigingsniveau. Het openbaar vervoer in de stad ligt stil, inwoners van de stad wordt gevraagd binnen te blijven en scholen worden gesloten. Ook het personeel van de Europese instanties die gevestigd zijn in Brussel wordt geadviseerd zich niet te verplaatsen. 
De luchthaven Zaventem is inmiddels volledig geëvacueerd en de toegangswegen zijn afgesloten. Het vliegveld blijft in ieder geval gesloten tot woensdagochtend 6.00 uur. Vluchten die onderweg waren naar Zaventem zullen uitwijken naar andere Europese luchthavens, waaronder Schiphol. Het kantoor van de Belgische premier is eveneens ontruimd.  
Na de aanslagen in Brussel zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen in Nederland. Er is extra bewaking op luchthavens, er zijn verscherpte grenscontroles en op de grote stations is extra toezicht. Voorlopig is er geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland te verhogen.
De internationale trein naar België rijdt momenteel niet verder dan naar Roosendaal. Op de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en op Schiphol worden er door de marechaussee extra patrouilles uitgevoerd en ook de zuidgrens van Nederland en grote Nederlandse stations worden extra bewaakt. Het dreigingsniveau in Nederland blijft gehandhaaft en is nu substantieel. 
eerdere berichten dat er in Amsterdam ook aanslagen waren is tot nu toe niks over bekend en mogelijk heeft dit niet plaats gevonden. wel wordt gevreesd dat dit kan gebeuren.
bron: rtl nieuws en nu.nl

11.30: up date
Verkeer rondom de grensovergangen moet de komende tijd rekening houden met vertraging. Door verscherpte grenscontroles vanwege de aanslagen in Brussel kan de reistijd oplopen.
Verkeer zal de effecten van de extra controles vooral merken op de A2 (Maastricht), A4 (Bergen op Zoom), A16 (Breda) en de A67 (Eersel). Ook de lokale grensovergangen zullen extra reistijd met zich meebrengen. De hinder zal vergelijkbaar zijn met controles die eerder al werden uitgevoerd. De afgelopen tijd zagen we al vertraging ontstaan op de A4 bij Bergen op Zoom en de A67 bij Eersel.

bron: 112vandaag.nl


12.45: up date
Het station in Hoofddorp is ontruimd en afgezet in verband met een mogelijke dreiging. In één van de treinen werd 'verdacht gedrag' waargenomen.
Zowel de NS als politie willen niet reageren op het nieuws. Uit beelden van ooggetuigen blijkt dat de politie met een zwaarbewapend arrestatieteam het perron heeft betreden.
Naast de perrons is ook het gebied rondom het station afgezet. Volgens een ooggetuige vliegt er een helikopter boven het station.
13.40 update: inmiddels is duidelijk dat het om loosalarm gaat. uit voorzorg is hier op deze wijze  gehandeld.

Bij de aanslagen in Brussel zijn 26 doden gevallen. Officiële bronnen melden 11 doden bij de aanslag op het vliegveld Zaventem en 15 doden bij de aanslag op de metro in Maalbeek.

  • Rond 08.00 uur waren er twee explosies op het vliegveld van Zaventem. Volgens de Belgische minister van gezondheid zijn bij die aanslagen 11 doden en 81 gewonden gevallen. 
  • Ruim er uur later waren er explosies in metrostation Maalbeek in Brussel. Volgens het Belgische vervoersbedrijf zijn daar 15 mensen om het leven gekomen en zijn 55 mensen gewond geraakt.​ Tien gewonden zouden in levensgevaar verkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten