woensdag 10 februari 2016

waar komt het nou vandaan.

we hebben allemaal wel iets wat we graag eten en drinken maar heb je ook enige idee waar het nou vandaan komt? vaak hebben we wel een idee maar niet altijd klopt dat ook.
ik ben dus maar eens gedoken in de wereld van genotsmiddelen voor ons innerlijk mens.
er is genoeg te vinden maar ik heb er zo maar een paar uit gepikt.
en ik kwam op een grote verrassing uit bij een paar waar van ik dacht dat het typische Nederlands was.

ik dacht dus altijd dat de chocoladepasta van Nutella oerhollands was. heb ik dat dus even mis!
tijdens de tweede wereld oorlog is deze pasta door schaarsheid ontstaan. chocolade werd met hazelnoten vermengt, niet alleen lekker maar ook was het product dan langer houdbaar. de bedenker van dit product is de Italiaan Pietro Ferrero. deze zeer smaakvolle uitvinding heeft de hem een zeer rijk man gemaakt. de waarde van zijn bezit is geschat op ongeveer 23 miljard dollar.

nog zo eentje die iets anders uit kwam als verwacht. waterijs!
het was de 11 jarige Frank Epperson uit Canada (1905) die bij toeval dit had gemaakt. door dat hij vergeten was zijn glas limonade,waar een stokje in stond, op te ruimen wat buiten stond. door de kou was dit bevroren en hij raakt enthousiast van zijn bij toeval gevonden uitvinding.
toen Frank volwassen was heeft hij een patent aangevraagd voor zijn waterijs en nu genieten wij over de hele wereld van dit lekkers. in verschillende vorm en smaken.avocado is een van de meeste gezonde etenswaar, deze vrucht werd ontdekt in de 14de eeuw door de Azteken in Midden-Amerika. zij vermengde avocado met zout, chilipeper, ui en tomaat. mede door de Spanjaarden die dit mengsel ontdekt werd het over heel de wereld bekend als guacamole. later is er de limoen en koriander aan toegevoegd als smaak verbetering. heden daags is het een gezonden dip,lekker voor bij een chipje. grappig feitje is misschien wel dat ze zeggen dat avocado de sekslust zou opwekken.ergens in de 13de eeuw was het eten van een stuk rauw vlees op brood iets wat strijders te paard aten. met een hand konden ze hun paard aan sturen en met de andere hand het broodje eten. toen deze strijders ergens in Rusland waren is dit gerecht door de Russen veranderd in een Mongoolse steak, zij bakte het vlees voor men het at. uiteindelijk is dit product in het Duitse Hamburg terecht gekomen en die waren dol op dit vleesgerecht en gaven de naam hamburger aan het vleesgerecht, vernoemd naar hun stad. later is het concept aan gepast toen men het weer op brood ging doen en daar van alles tussen deed als sla,tomaat en ui.
de hamburger kan dan mega populair zijn in Amerika maar de Duitser zijn toch echt de bedenker van het concept hamburger.

we hebben zo onze ideeƫn bij waar iets vandaan, we komen soms bedrogen uit.
ik denk dat dit ook komt omdat we gerechten aanpassen met lekker uit de streek of land waar we vandaan komen.
de mens is een genieter van het leven en dat laten we goed terug zien in ons eten en drinken.
geniet er dan van het staat er verder maar niet te veel bij stil waar het vandaan komt.
tot het volgende blog ......
Geen opmerkingen:

Een reactie posten