donderdag 11 februari 2016

duurste wapens in de wereld

gezien hoe de staan van zaken is in het wereldwijde terrorisme wereldwijd is het niet gek dat we zoeken naar manieren om ons te beveiligen.
de leger over de hele wereld heb best aardig wat speeltjes die tot onze veiligheid moeten leiden, Amerika is zeker koploper in de hebbedingetjes maar de prijskaartjes aan deze wapens zijn niet mis.
ik heb er eens een paar voor je op rij gezet, de duurste wapens ter wereld.


de CVN-78 CLASS de de nieuwe generatie vliegtuigdragers, voor het kostenplaatje van 4,6 miljard dollar is dit schip 3 voetbalvelden groot en weegt meer dan 100.000 ton. het zou plaats bieden voor meer dan 75 vliegtuigen. deze basis bevat ook nog twee hypermoderne kernractoren en heeft een uitrustig van evolved sea sparrow raketten. de bouw van dit soort schepen ligt verspreid over 10 jaar en de eerst afgewerkte schepen, klaar voor de strijd worden dit voorjaar verwacht klaar te zijn.  prijs: 10 miljard dollar


tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan stuiten men op problemen de de zogezegd wegbommem.
de MRAP(joint mine resistant ambush prodected verhicle voluit genoemd) was de oplossing voor dit probleem. dit voertuig is bestand tegen de mijnen en andere hinderlagen.
het pantser en vensterglas bied weerstaan tegen kogels met een kaliber tot 0,50 milimeter. de meeste mrap hebben een v-vormige chassis die ontploffing onder de auto opvangt. mrap zijn sinds 2006 ontworpen voor het kostenplaatje van 0,7 miljard dollar. er zijn intussen zo een 26.552 exemplaren van dit voertuig, de Amerikaanse defensie heeft dit soort voertuigen standaard in hun selectie staan. prijs: 1,6 miljoen dollar.


dit is al een redelijk oud gediende in het lijstje van dure wapens, de DDG51 doet als dienst sinds 1991. er varen intussen ruim 60 van dit soort destroyers rond.
met een lengte van 152 meter en een gewicht van ruim 9200 ton is de vernieuwde generatie van dit  type voorzien van  2 verticale lanceersystemen voor Tomahawk raketten, een 5 millimetergeweer, torpedo's en een ultra gesofisticeerd mijndetectie systeem.
aan de bouw van een bootje als dit werken een team van ongeveer 350 mensen.
prijs: 1,299,3 miljoen dollarde F-35 Lightning II (joint strike fighter) is er een die nog in ontwikkeling is, de verwachting zijn dat in 2017 de eerste klaar zijn voor gebruik.
dit vliegtuig is super snel en is uitgerust met een geavanceerd radartechnologie en sensorsysteem.
dit type werd ontwikkelt omdat me een relatief goedkoop gevechtsvliegtuig wilde die verschillende functie kon vervullen. van dit vliegtuig zijn 3 verschillende types in de maak. de ontwikkelkosten van dit type is ongeveer 58,4 miljard dollar.
Nederland heeft er 2 in bestelling staan, de Amerikanen hebben er gelijk maar even 2.500 in hun begroting verwerkt. prijs: 110 miljoen dollar.


wat een voertuigen! of het ook indruk maakt dat we ons zelf wel aardig kunnen verdedigen betwijfel ik. maar we proberen het wel.
natuurlijk waren er nog wel meer speeltje van onze defensie te vinden. misschien een deel 2 voor dure wapens om te doen?
als je naar de prijzen kijkt wat zo een ding kost is misschien ook wel even een "must" om te melden dan het onderhoud van de voertuigen bijna net zo hoog zijn als de aanschafprijs. de onderhoudsprijzen variƫren tussen de 30 tot 300 miljard dollar.
hier in Nederland valt het gebruik van de wapens wel mee maar koploper in gebruikers is zeker zonder enig twijfel Amerika.
tot het volgende blog .....Geen opmerkingen:

Een reactie posten