maandag 14 december 2015

hoe werkt die identificatieplicht?

we zijn het al weer enige tijd gewend en het zou intussen gewoon moeten zijn voor iedereen maar toch zijn er nog wel eens wat problemen als het gaat over je legitimatie.
moet je die nou wel of niet altijd bij je hebben en mag je er een boete voor krijgen?
sinds 2005 moet elke Nederlander een legitimatie bij zich hebben, zoals een paspoort, id-kaart of rijbewijs. vooral mensen tussen de 18 en 30 blijven in gebreke. minderjarigen krijgen een boete van 45 euro, volwassenen betalen 90 euro.
bijna 21.000 mensen kregen vorig jaar een boete omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden of omdat ze weigerden zich te legitimeren. 
vooral jongeren ,18 – 30 jaar, worden vaak op de bon geslingerd. ze kregen 4,5 keer vaker een boete dan dertigplussers.

Wanneer moet je je ID-kaart laten zien en wanneer ga je op de bon?
je bent formeel niet verplicht om een id-kaart bij je te dragen. in Nederland hebben we namelijk een toonplicht, geen draagplicht
die keuze is bewust gemaakt, omdat er sinds de tweede wereldoorlog veel weerstand is tegen het verplicht bij je dragen van een persoonsbewijs. 
het gebeurt vaak dat mensen in de buurt wonen en geen identiteitskaart bij zich hebben. je kan dan gewoon zeggen: loop maar even mee, dan laat ik 'm thuis zien. zo werkt de toonplicht namelijk.
De overheid heeft een aantal situaties waarbij gecontroleerd mag worden op je ID-kaart. Hier een aantal voorbeelden:
- een auto rijdt ‘s nachts rond op een industrieterrein 
- hangjongeren veroorzaken overlast in de openbare ruimte
- bij onrust of dreigend geweld in uitgaansgebieden en/of openbare manifestaties waarbij gevaar van ordeverstoring aanwezig is
- bij evenementen zoals voetbalwedstrijden en demonstraties in geval van rellen of (dreigende) escalatie.

er worden relatief veel jongeren beboet volgens de politie. dat komt volgens hen omdat zij onderdeel uitmaken van jeugdgroepen en hangjongeren die overlast bezorgen.  Den Haag en Rotterdam zijn steden waar regelmatig festivals, evenementen en demonstraties plaatsvinden en waar jeugdgroepen zich ophouden. 

omdat er nog veel meer informatie is rond dit onderwerp verwijs ik je maar even door naar de site http://wetten.overheid.nl/  
dit was dan even kort hoe de wet van je identiteitsbewijs in elkaar zit. persoonlijk zou ik zeggen,zorg dat je dat ding bij je heb,dan zit je altijd goed.
tot het volgende blog .......

bron: nos.nl en wetten.overheid.nl 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten