woensdag 16 december 2015

blaasontsteking

blaasontsteking is vervelend maar je kan er niks aan doen, na een testje bij de dokter is het probleem zo aan gepakt,medicijnen en met een paar dagen ben je er van af.
me dochter heeft echter nu voor de derde keer last van een blaasontsteking, dus laat ik eens onder de loep nemen wat het nou eigenlijk is.

een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen vooral in de darm leeft, het gaat meestal om de E.coli bacterie. 
bacteriën komen via de plasbuis de blaas binnen, daar hechten ze zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken, het slijmvlies van de blaas gaat ontsteken. een blaasontsteking is niet besmettelijk maar kan af en toe terugkomen. een blaasontsteking is niet besmettelijk maar wel vervelend als je het hebt omdat je steeds het gevoel het te moeten plassen en je eigenlijk niet echt moet.
soms kan plassen pijnlijk zijn en soms kan er iets bloed bij zitten.
bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een prostaatontsteking. soms gaat een blaasontsteking over in een ontsteking van het nierbekken(ook vrouwen kunnen van nierbekken last krijgen). 
als de prostaat of het nierbekken ook ontstoken zijn, dan voelt je je meestal ziek, met koorts en vaak ook pijn tussen de anus en balzak of in je flank of zij.
vrouwen krijgen makkelijker een blaasontsteking als mannen.
het klinkt misschien gek maar vrouwen kunnen door sex al een blaasontsteking oplopen,tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis komen.
vrouwen die condooms gebruiken met zaaddodend glijmiddel, hebben meer kans op een blaasontsteking.
het aantonen van een blaasontsteking is heel simpel, bij je huisarts kan je urine(het liefste je eerste plasje van die dag)inleveren en binnen enkele uren weten ze ze of je het wel of niet heb.
soms kan van de urine ook een kweek worden gemaakt in het laboratorium. dit duurt dan wel wat langer,vaak heb je binnen 5 dagen wel een uitslag. een kweek toont aan welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn daar goed tegen helpt.
dit wordt alleen gedaan als men reden heeft te denken dat er meer is dan een gewone blaasontsteking.
antibiotica helpt om de ontsteking snel te laten genezen, ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken.
maak een kuur altijd af, ook al heeft u geen klachten meer, anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.
zorg wel dat je voldoende drinkt,als je drang voelt om te plassen ga dan ook(soms zal je voor niks gaan of misschien een druppel).
met antibiotica zijn de klachten van een blaasontsteking meestal na enkele dagen verdwenen. 
controle van de urine is alleen nodig als u klachten houdt. maar als je net als me dochter op een korte tijd vaak er last van heb gehad zal er vaak gevraagd worden om 2 á 3 dagen naar je laatste dagen van je antibiotica als nog een potje met urine in te leveren om na te gaan of het echt weg is.
meestal is het niet duidelijk waarom iemand steeds opnieuw een blaasontsteking krijgt. soms kan met specialistisch onderzoek een oorzaak worden gevonden maar dit komt niet vaak voor.

op zich stelt een blaasontsteking niet zo veel voor maar je kan soms van de dingen er rond last hebben. me eigen dochter merkt dit vooral door het drinken wat ze moet doen ze veel vaker de drang voelt om naar de wc te gaan,terwijl ze niet echt hoeft en omdat dit echt niet even klok kijkt voor dat gevoel komt is dit doorlopend de hele dag. vooral s'nachts is dit vervelend.
het gaat ten kosten van je nacht rust,niet alleen die van haar maar ik als moeder wordt er ook wakker door,je kan niks doen en dat is soms lastig.
we hopen dus maar dat dit snel weer achter de rug is,ze heeft een kuurtje van de dokter gehad voor
10 dagen en dan even weer testje laten doen. hopelijk is het nu echt eens keer weg.
tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten